Fotó: MTI/Soós Lajos, archív
Hirdetés

A távmunka újraszabályozására készül a kormány, a Párbeszéd szerint a törvénymódosító csomagnak meg kell erősítenie a távmunkában dolgozók jogait – tudatta közleményben a törpepárt.

Aggasztó tanulmány jelent meg arról, hogy a veszélyhelyzet alatt otthon dolgozók munkaideje átlagosan 8,2 százalékkal, napi 48,5 perccel hosszabbodott meg. A munka és magánélet közötti határvonalak is teljesen elmosódottá váltak – aggodalmaskodik a Karácsony Gergely és Szabó Tímea neve által fémjelzett alakulat.

A távmunka távmunkásjogok nélkül alááshatja a dolgozók mentális és fizikai egészségét. A kormány nem oldja meg a problémát azzal, hogy havi 16.100 forint rezsitámogatást adat a távmunkásnak a munkáltatóval.  Ez még a dolgozó anyagi jólétét sem fogja növelni, hiszen a munkáltató szerződéskötéskor belekalkulálja majd e költséget az alapbérbe – írják.

Meg kell erősíteni a távmunkások jogait! A Párbeszéd ezért a kormányt olyan szabályozás megalkotására szólította föl – a parlament elé korábban beterjesztett határozati javaslatában -,  amely garantálja, hogy a távmunka terjedése nem eredményezi a munka és magánélet közötti határvonal elmosódását, s nem jelent a korábbinál nagyobb munkaterhet. Be kell vezetni a munkavállaló offline élethez való jogát is, vagyis a munkavállaló jogát ahhoz, hogy munkaidőn kívül ne legyen kötelessége a munkahelyi e-mailek ellenőrzése – követelőzik a gittegylet.

Korábban írtuk

A Párbeszéd szerint jár a pihenés, a magánélet a távmunkában dolgozóknak is, ezért az offline élethez való jognak szerepelnie kellene a kormány őszi csomagjában – zárják soraikat.