Fotó: MTI/Varga György
Kovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a báró Schell József tiszteletére kialakított park átadásán 2021. szeptember 17-én

Kovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos az eseményen azt hangsúlyozta: a nyolc nap múlva kezdődő világkiállítás egyik küldetése, hogy helyreállítsa a magyar történelem szerves részét képező hagyományokat.

Hirdetés

Szavai szerint az 1971-es, szintén magyarországi vadászati világkiállítás kicsit rejtetten ugyan, de képes volt megerősíteni azokat a részben titokban, elnyomottan létező kulturális elemeket, amelyek lehetővé tették, hogy a magyar történelem nagy, vadászattal foglalkozó családjai, vadászati szakemberei túl tudják élni majdnem 50 év kommunizmusát. Úgy vélte, ezt a munkát folytatni kell az e családokat megillető tisztesség helyreállításáért.

A kormánybiztos kiemelte: a báró Schell József Vadászati és Természeti Emlékpark átadásával megkezdődik a Sefag Zrt. vezetésével alakult Somogy Megyei Konzorciumnak a vilgkiállításhoz kapcsolódó, több mint 40 programból álló rendezvénysorozata.

A programok minden eleme rávilágít arra a tartalomra, amelyet 75 ezer négyzetméteren, a Hungexpón meg fogunk mutatni Magyarországnak és a világnak, azaz mindazokra a kulturális, történelmi és szakmai elemekre, amelyek a vadászatot, a vadászati kultúrát az egyetemes emberi és ezen belül egyetemes magyar történelem és kultúra szerves részévé teszi – fogalmazott.

Korábban írtuk

Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy Lábod és környéke az elmúlt 60 évben Magyarország meghatározó vadgazdálkodási területévé vált, a vadászok számos kapitális gímszarvasbikát ejtettek itt el. A terület 2004-ben került a Sefag kezelésébe, azóta megújultak a gazdasági épületei, valamint a báró Schell József freskóival díszített Petesmalmi Vadászház is.

A báró Schell Józsefről elnevezett parkot a Sefag alakította ki azzal, hogy a területen hárs- , tulipán-, mogyoró-, platán- és cédrusfákat, illetve cserjefajokat ültettek el. A látogatók a helyszínen a természet szépsége mellett kapitális trófeákban is gyönyörködhetnek.

Az eseményen elhangzott: báró Schell József festő és grafikus a vadászattal kapcsolatos témavilág egyik legavatottabb tolmácsolója volt a magyar képzőművészetben, tollrajztechnikája, képeinek hangulatteremtő ereje utánozhatatlanná tette.

Alkotásai trófeakiállításokon és levelezőlapokon is megjelentek, emellett a művész illusztrálta Széchenyi Zsigmond Ahogy elkezdődött és az Ünnepnapok című könyvét.