A cikk eredetileg a Demokrata hetilap április 6-ai számában jelent meg.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Ahogy múlt heti összeállításunkban valószínűsítettük, az Országgyűlésbe igyekvő kis pártok közül csak a Mi Hazánknak sikerült átugrania a parlamenti küszöböt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 169567 vokssal mindössze 3,28 százalékot ért el, a Gattyán György milliárdos által gründolt Megoldás Mozgalom 56142 szavazattal épphogy elérte az állami támogatásra jogosító egy százalékot, az oltásellenes kalandor, Gődény György Normális Élet Pártjára 37851-en szavaztak, ez 0,73 százalékot ért.

A Mi Hazánk ugyanakkor az előzetes jóslatokra rácáfolva nem a lécet súrolva, hanem magabiztosan, a lapzártánkkor aktuális eredmények szerint 318 168 szavazatot begyűjtve, a leadott voksok 6,15 százalékával jutott a törvényhozásba.

Mint ismeretes, a nemzeti radikális párt 2018-ban alakult, miután a Jobbik aktuális tisztújításán a pártot eredeti irányvonalára visszatéríteni akarók alulmaradtak a balra tartókkal szemben. Az újonnan létrejött szerveződést mások mellett Toroczkai László, Apáti István, Dúró Dóra vagy épp Novák Előd neve fémjelezte, üzeneteik pedig többé-kevésbé megegyeztek a 2010 körüli Jobbikéival. Politikai ízlés kérdése ezek megítélése, az ugyanakkor objektív tény, hogy máig is következetesek maradtak világnézetükhöz.

Ezt pedig értékelni szokták a szavazók. Ez is szerepet játszott a Mi Hazánk vasárnapi sikerében, amihez az is hozzájárulhatott, hogy Apáti István és Dúró Dóra személyében eddig is voltak hivatalosan ugyan függetlennek minősülő, de 12 éves parlamenti rutinnal rendelkező képviselői a pártnak.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A legfőbb tényező azonban minden bizonnyal az, hogy a Jobbik egykori szavazói közül azok, akik hűek maradtak az elveikhez, és nem pártoltak át a Fidesz–KDNP-hez, megtalálták új pártjukat a Mi Hazánkban. A vasárnapi mandátumokból jól látszik, hogy a Gyurcsány-koalíció Waterloojának legnagyobb vesztese a Jakab Péter vezette Jobbik, amely a 2018-as 26 képviselői helyhez képest most mindössze 9 parlamenti székkel kénytelen beérni. A Mi Hazánk hét mandátuma alig kevesebb ennél, vagyis kimondható, hogy a nemzeti radikális szavazók döntő hányada nem követte Jakabékat a Gyurcsány-koalícióba. Sőt, aki valamelyest is ismeri a nemzeti radikális közeget, azt nem érte meglepetésként, hogy kifejezetten a Gyurcsány segédcsapatává szegődött Jobbik megbüntetésének vágya is fűtötte azokat a százezreket, akik parlamenti párttá tették a Mi Hazánkat.

Meglepetést legfeljebb az okozhatott, hogy ilyen simán bejutott a Mi Hazánk, hiszen az utóbbi hónapokban főleg a „Covid-diktatúrával” kampányoló pártnak a nemzeti oldal egy részét is megszólítani tudó témája a járványügyi korlátozások feloldásával okafogyottá vált. Az eredmények alapján azonban politológiai tényként is elkönyvelhető, hogy igény van a nemzeti radikalizmus pártszerű megjelenítésére és képviseletére.

A vasárnapi választás eredményeiből több figyelemre méltó következtetés levonható. Kitűnik például, hogy Budapest korántsem olyan vörös, mint első pillantásra tűnik. Több fővárosi választókerületben ugyanis, így a kőbányai 9-esben, a XV. kerületi 12-esben, a XVIII. kerületi 15-ösben, a XX. kerületi 16-osban és a XXI. kerületi 17-esben is több szavazatot kapott a nemzeti oldal egésze, mint a Gyurcsány-koalíció, ám mivel a voksok egy része a Mi Hazánk jelöltjeit támogatta, végül a baloldal vitte el a mandátumot. Még Budapesten is van tehát támogatottsága a nemzeti radikalizmusnak.

– Óriási túlerővel szemben kellett küzdenünk, a Facebook egy héttel a választás előtt törölte a Mi Hazánknak és vezetőinek profiljait, ahogy tették a legutóbbi európai parlamenti választás előtt is – mondta a Demokratának Toroczkai László. A pártelnök szerint a kormánypárti média is elhallgatta a Mi Hazánk üzeneteit. A siker Toroczkai László szerint annak köszönhető, hogy olyasmit képviselnek, amit senki más.

– Globalizmus- és globalistaellenesek vagyunk, nincsenek botrányaink, és mentesek vagyunk az oligarcháktól. Egy fillér állami támogatás nélkül értünk el idáig, nekünk hét képviselőnk lesz, a sokmilliárdos költségvetési forrásokból élő Jobbiknak csak kettővel több, ide vezetett a Vona Gábor által megkezdett út – fejtette ki a pártelnök. Úgy véli, mindezek miatt tovább erősödik majd a Mi Hazánk.

– Ez csak a kezdet, nem a cél – jelentette ki még vasárnap este.

A parlamenti párttá válás azonban azt is jelenti, hogy 9 év után Toroczkai László feláll Ásotthalom polgármesteri székéből.

– A választók az Országgyűlésbe küldtek, de Ásotthalmon minden megkezdett és előkészített fejlesztés folytatódik, bízom a csapatomban – mondta a Mi Hazánk elnöke, aki már azt is tudja, melyek lesznek a párt első és legfontosabb parlamenti kezdeményezései.

– Megítélésünk szerint 1949 óta alkotmányos válság van Magyarországon, a jelenlegi Alaptörvényt pártdokumentumnak tartjuk. Alkotmányozó nemzetgyűlést szeretnénk, amely közmegegyezéssel munkálkodik a Szent Korona-tan alapján – mondta Toroczkai László. Emellett napirendre vennék a 2006 és 2010 közötti ellenállókat érintő közkegyelmi javaslatot, amit szerintük a Budaházy György és társai ellen meghozott botrányos ítélet különösen sürgetővé tesz.

A pártelnök ugyanilyen fontosnak tartja az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO nemzetközi járványügyi szerződésének elutasítását. Ez ugyanis szerinte azt jelentené, hogy adott esetben a WHO átvehetné az irányítást, és akár nemzetközileg kötelező oltást rendelhetne el.