A gyerekek 60 magyarországi és 45 erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, illetve horvátországi településről érkeztek az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) által szervezett, hagyományosnak számító ünnepségre.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Edvi Péter, a NGYSZ elnöke a Parlament főlépcsőjénél kialakított színpadon fogadta a gyerekeket, majd egy napra jelképesen átadták az Országház kulcsát, így az „irányítást is” a gyermek házelnöknek és az alelnököknek.

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Ezt követően kezdetét vette a színes, zenés programsorozat, amelynek során fellépett a Péterfy Bori & Love Band, a Megasztár című tehetségkutató verseny énekesei, és az Operettszínház előadói.

A délután során a gyermekek számos színes, játékos programon vehettek részt. A Parlament felsőházi termében például Gubás Gabi és zenekara előadásában a Bio-Mesekoncert című előadást tekinthették meg, a Vadász-teremben pedig kipróbálhatták a Csodák Palotája és az Ability Park játékait és erőpróbáit. A gyerekek átélhették például azt is, milyen nehéz mozgáskorlátozott társaiknak a kerekesszékes közlekedés.

Fellépett a sérült előadókból álló Nemadomfel együttes is, a Kaláka együttes pedig karácsonyi koncertet adott. Az Országgyűlés kis vendégei legendás sportolókkal, például Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázóval, Erdei Zsolt ökölvívóval, Pásztory Dóra paralimpikon úszóbajnokkal vagy Béres Alexandra fitnessvilágbajnokkal is találkozhattak.

(MTI)