Az olimpiai bajnok Pars Krisztián második lett a világ idei legjobbját elérő lengyel Pawel Fajdek mögött a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj férfi kalapácsvető versenyében, melyen a rekkenő, közel 40 fokos hőséggel is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek.A szombathelyiek kétszeres Európa-bajnoka már a hétfői sajtótájékoztatón jelezte, hogy ezúttal kivételesen nem a győzelem a cél számára, hanem az, hogy 79 méter fölé kerüljön, mivel egész évben sérüléssel bajlódott, így formája nem olyan, mint az utóbbi években volt.

Az gyorsan kiderült, hogy a szombathelyiek versenyzője valóban messze van régi formájától, mert ugyan biztatóan, 77,44 méterrel kezdett, ezt követően azonban nem jöttek az egyre nagyobb dobások. Látszott rajta, hogy szenved, szinte minden kísérlete után fejcsóválva hagyta el a dobókört, még utolsó dobását követően is, amikor 79,23-ig repítette szert, ami mindössze egy centivel rosszabb idei legjobbjánál.

Az első helyezett kiléte egy pillanatig sem volt kérdéses, Fajdek ugyanis 79 fölötti dobással kezdett, másodikra pedig 81,16-ig jutott, míg ötödikre 81,99-re javított. A lengyelek világbajnoka utolsóra hagyta a csattanót, s 83,12 méterrel a világ idei legjobbját érte el, ami egyben versenycsúcs.

Kicsit el vagyok keseredve – nyilatkozott Pars Krisztián, akinek megszakadt győzelmi sorozata a Gyulai emlékversenyen. Hozzátette, a 79 métert várta magától, de derékfájdalmai miatt nem tudott úgy teljesíteni, ahogy szeretett volna, s ez eddig az egész évre igaz.

A férfiak előtt a női kalapácsvetők is megküzdöttek egymással a nemzetközi szövetség szakági pénzdíjas sorozata keretében, s ahogy a férfiaknál, úgy náluk is a papírforma igazolódott. A lengyel világcsúcstartó, Anita Wlodarczyk 75,48 méteres dobásával több mint másfél méterrel legyőzte a korábbi rekorder német Betty Heidlert.

Wlodarczyk közel két hete Wroclawban saját, 79,58-as rekordját is túlszárnyalta – igaz, nem hitelesített pályán – ezúttal azonban erre nem volt esélye, vélhetőleg leginkább a nagy meleg miatt. A szám legjobb magyarja Orbán Éva volt, aki 69,25 méterrel a nyolcadik lett.

Női magasugrásban Szabó Barbarában bízhattak leginkább a már kora délután is kilátogató nézők. Szabó végül 1,84 méterrel negyedikként zárt, a győzelmet pedig az orosz Irina Gorgyejeva szerezte meg 1,91 méterrel.

Eredmények:

Férfiak:

kalapácsvetés:

1. Pawel Fajdek (lengyel) 83,12 m

2. Pars Krisztián 79,23

3. Szergej Litvinov (orosz) 76,91

…8. Hudi Ákos 73,29

 Nők:

magas:

1. Irina Gorgyejeva (orosz) 1,91 m

2. Szvetlana Radzivil (üzbég) 1,88

3. Mirela Demireva (bolgár) 1,88

4. Szabó Barbara 1,84

kalapács:

1. Anita Wlodarczyk (lengyel) 75,48 m

2. Betty Heidler (német) 73,91

3. Joanna Fiodorow (lengyel) 71,18

…8. Orbán Éva 69,25

MTI