A Politikatörténeti Intézet főigazgatója, aki résztvevője volt a megbeszélésnek, azt mondta: véleménye szerint ez a jelenleginél tisztább helyzetet eredményezne, a múlt meghosszabbítása és egymás sakkban tartása helyett ugyanis a szocialistáknak a jövővel kellene foglalkozniuk.

A programtanács üléséről Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöki főtanácsadója közölt részleteket blogjában, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Gréczy úgy tudja, az ülésen azt taglalták, hasznos lenne-e a párt számára, ha a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció támogatói elhagynák az MSZP-t és új szervezetet hoznának létre.

Az MSZP programtanácsát Lendvai Ildikó korábbi pártelnök vezeti, az MTI információja szerint az üléseken rendszeresen részt vesz Csepeli György szociálpszichológus, Fleck Zoltán jogszociológus, Lakner Zoltán politológus, Niedermüller Péter etnográfus és Simonovits András közgazdász. Gréczy Zsolt szerint a legutóbbi ülésen ott volt a Policy Solutions tanácsadó intézet két munkatársa is. A testületet tavaly nyáron azért hozták létre, hogy hozzájáruljon a baloldal programjának elvi, ideológiai megalapozásához, és olyan vitaanyagot készítsen, amely a baloldal legfontosabb társadalompolitikai teendőinek irányait foglalja össze.

Földes György az MTI-nek megerősítette: a legutóbbi ülésen szóba kerültek az MSZP jövőjével kapcsolatos lehetséges forgatókönyvek. A történész véleménye szerint a jelenlegi helyzet, hogy a párt különböző platformjai, erős emberei sakkban tartják egymást és döntően belharcokkal foglalkoznak, nem tartható tovább. Hangsúlyozta, több mint egy éve a Népszabadságban arról írt, hogy három út áll az MSZP előtt: a kettéválás, hogy új irányvonalat alakít ki a szocialista párt, és hogy vezetői álláspontjuk kimutatása helyett egységet színlelnek. A történész csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: ez utóbbinál a másik két forgatókönyvet, így az MSZP kettéválását is jobbnak tartja.

„A jelenleginél tisztább helyzet az, hogy békében elválnak egymástól azok, akik egy baloldali demokratikus pártot akarnak csinálni, és azok, akik egy polgári demokrata középpártot. Ezt jobb megoldásnak tartom, mint a sakkbantartósdit, és igaz, hogy ezt a programtanács ülésén is elmondtam” – fogalmazott.

Az üléssel kapcsolatban blogjában Gréczy Zsolt azt közölte: amíg Lakner Zoltán és a Policy Solutions munkatársai „erősen antigyurcsányista felhangot” megütve a pártelnökség véleményét artikulálták, addig Bayer József politológus, Niedermüller Péter és Lendvai Ildikó mérsékelni kívánta a szakítás mellett érvelők álláspontját. A volt pártelnök és frakcióvezető állítólag azt mondta: a szakadás két nagyjából 10-15 százalékos támogatottságú pártot eredményezne, közülük az MSZP lenne erősebb, „de ahol a kenyeret ketté vágják, ott a morzsából a földre is hullik”. Lendvai Ildikó nem akart nyilatkozni az ügyben az MTI-nek.

Gréczy Zsolt úgy értesült: a programtanács ülésén a jövő hétvégi kongresszus lebonyolítása is szóba került, így a többi között az, hogy mikor szabad vagy érdemes szót adni Gyurcsánynak, „nehogy egy jó beszéddel megfordítsa a kongresszus hangulatát”. Az ügyet Facebook-oldalán kommentálta a volt kormányfő is, felvetve, hogy a programtanács stratégiai kérdéseket tárgyal-e vagy a Demokratikus Koalíció elleni forgatókönyveket.

Az ülés egyik név nélkül nyilatkozó résztvevője az MTI-nek azt mondta, a Gréczy-blogban közöltek torzítják az ülésen elhangzottakat, a tanácskozáson azokról az elvi kérdésekről beszéltek, amelyek a kongresszus témái lesznek, annak lebonyolításáról nem. Hozzátette: az ülés nem volt véres vagy személyeskedő hangú, és különösen nem szólt technikai részletekről, a felszólalások sorrendjéről vagy megakadályozásáról.

(MTI)

(MTI)