Személyeskedésektől sem mentes viták után született a nagyon szoros eredmény – negyvennyolc igen maradt negyvennégy ellenében, tehát éppen csak négy szavazaton múlt Bokros Lajos jelölése. Nagyon nagy viták voltak és több parlamenti képviselő, több megyei elnök éles kirohanást intézett úgy Bokros Lajos jelölése, mint maga Dávid Ibolya ellen, úgyhogy egészen az utolsó felszólalásig nem is lehetett sejteni az eredményt. A küldötteket megosztotta a döntés, nagyon sokan távozóban csalódottságuknak adtak hangot. Többektől hallottam, hogy tömegesen fogják ez után feloszlatni magukat helyi szervezetek, és több távozó tett arra utaló kijelentést, köztük Olajos Péter, a jelenlegi EP képviselő, hogy lemond MDF tagságáról és elhagyja a szervezetet.

Dávid Ibolya bejelentette, hogy Bokros Lajos egy hete írásban vállalta a jelölést, és ezzel a mai választmányi döntéssel ez hivatalossá is vált. Dávid Ibolya azt mondta egyébként, hogy meggyőződése, hogy június 7-én, az európai parlamenti választások után azok is megértik ennek a döntésnek a jelentőségét, akik ma vagy korábban szkeptikusok voltak ezzel szemben. Kérdeztük az MDF elnökétől, hogy összeférhetőnek tartja-e az Antall-i örökséggel, az MDF szellemével – nagyon sok küldöttnek ez volt a kifogása -, Bokros Lajos jelölését, ő azt mondta, hogy ez összeegyeztethető, mert ugyan a párt alap-szellemisége más irányú, de szerinte alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, és azt mondta, hogy nem jelent ideológiai törést a volt pénzügyminiszter jelölése.

Bokros Lajos esetleges leendő brüsszeli tevékenységéről eddig nem esett szó az MDF-ben.

Boross Péter szerint Bokros Lajos volt pénzügyminiszter nézetei nem egyeztethetők össze az MDF konzervativizmusával, ezért a volt miniszterelnök ellenzi, hogy Bokros vezesse a párt Európai Parlamenti választási listáját. Boross egyébként beszéde elmondása után azonnal távozott az ülésről.

A jelölést ellenzők szerint Bokros már csak azért sem lehet az MDF listavezetője, mert a párt alapszabálya ezt kizárja. Eszerint ugyanis volt MSZMP-, vagy KISZ-vezető nem lehet a Demokrata Fórum jelöltje, Bokros pedig vezető tisztségviselője volt a KISZ-nek. Mások ugyanakkor egy közvélemény-kutatásra hívták fel a figyelmet, eszerint Bokros nem annyira népszerűtlen, mint azt sokan gondolnák.

(Krónika)