2010. március 29-én a pátyi képviselő-testület jóváhagyta, hogy az önkormányzat településrendezési szerződést kössön a korrupciógyanús sávolyi befektetéseiről elhíresült „spanyol” ingatlanfejlesztő céggel, a Grupo Miltonnal, illetve ehhez kapcsolódóan a befektető által a falunak mézesmadzagként beígért elkerülő utak megépítésének biztosítékául a pátyi önkormányzat részére jelzálogot jegyezzenek be egy székesfehérvári ingatlanra. A pátyi önkormányzat által kiválasztott, de a befektető által fizetett hivatalos értékbecslést végző cég, az Eston International szerint a felajánlott ingatlan értéke 2,7 milliárd forint, más szakértők szerint azonban a kereskedelmi vagy lakásépítési célra jelenlegi állapotában alkalmatlan, nehezen megközelíthető, az országos ökológiai hálózat részét képező ingoványos, belvizes, legelő besorolású terület, amelyen számos út és egy szennyvíztisztító telep is található, ennél nagyságrendekkel kisebb értékű. Horváth Attila, pátyi értékbecslő szerint a Kovács Bence János tulajdonában levő ingatlan értéke a fenti tényezők miatt (amelyeket a hivatalos értékbecslés figyelmen kívül hagyott) nem haladja meg a 15 millió forintot.

A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya ismeretlen tettes ellen nyomozást indított – a pátyi jegyzőnek küldött levél szerint – különösen jelentős csalás gyanúja miatt.

A szóban forgó területet egyébként – amelyet a székesfehérváriak Alsóvárosi-rétnek hívnak – 2008-ban a Grupo Milton spanyol partnercége, a Sedesa kívánta megszerezni, de ezt a fehérvári civilek megakadályozták. A befektető elérte azonban, hogy a védett területrészeket kivonták a védettség alól, sőt az Országos Területrendezési Tervet is módosították a „törvényesség” látszatának érdekében.