Fotó: MTI/Mónus Márton
Péterffy Attila
Hirdetés

Alig telt el egy hét a pécsi közgyűlés megalakulása óta, máris finom sajtócsörte jelezte, hogy Péterffy Attila csapatában repedések keletkeztek a pozíciók szétosztásánál. A szocialisták jól jártak, a Momentum viszont hoppon maradt, amit nem akar annyiban hagyni. Péterffy Attila felkötheti a gatyáját, ha egyben akarja tartani a szivárványkoalíciót a Baranya megyei városban.

Péterffy Attila tíz nappal az önkormányzati választások előtt egy lakossági fórumon elárulta, aggódik amiatt, hogy győzelmük esetén a külön frakciókra bomló sokszínű pártszövetség tagjai egymásnak esnek a pozíciók elosztásakor. Úgy tűnik, nem kellett sokat várni az első repedések megjelenésére, melyet a helyi ellenzéki média finom pengeváltása jelzett.

Pécsett – hiába mondja a baloldal, hogy a vidéki Magyarországon nincs médiafelületük – két ellenzéki hangvételű internetes sajtóorgánum is működik. Az egyik a Pécsi Stop, amely „tradicionálisan baloldali” (értsd MSZP-s nézőpontú) tudósításokat közöl a város és a megye közéleti kérdéseiről. A másik a Szabad Pécs, amelyet a Dunántúli Naplótól távozó újságírók hoztak létre 2017-ben.

Egy héttel a Pécsi Közgyűlés megalakulását követően a Szabad Pécs szellőztette meg, hogy az MSZP pécsi frakcióvezetőjét, Nyőgéri Lajost, aki a választások után a gazdasági bizottság elnöki tisztségét kapta meg, korábban három cégének kényszertörlése miatt a bíróság öt évre eltiltotta gazdasági társaságok vezetésétől. Erre válaszul a Pécsi Stop még aznap megírta, hogy Körömi Attila, a pécsi Momentum egyik meghatározó figurája havi bruttó 483 ezer forintért a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági tanácsának tagja lett az új összetételű Fővárosi Közgyűlés jóvoltából. 

A két politikus korántsem ismeretlen Pécsett; Nyőgéri Lajost a volt pécsi polgármester, Páva Zsolt megrágalmazásáért ítélték el jogerősen néhány éve, míg Körömi Attila többszöri pálfordulásai okán került a médiaérdeklődés figyelmébe, ugyanis először a Fideszben politizált, majd a Jobbiknál tűnt fel, végül hosszú szünet után a Momentumnál kötött ki. Péterffy Attila polgármester a botrány kirobbanását követően kiállt Nyőgéri Lajos mellett, s jelezte, nem kívánja leváltani a politikust.

Az ellenzéki villongás kiváltó okát a pécsi helyzetet jól ismerő forrásunk szerint egyértelműen a pozíciók kiosztása körül kell keresni. A szocialisták, bár az országos átlagnál jobban teljesítettek Pécsett, az EP-választáson a Párbeszéddel közösen mintegy 7,7 százalékos eredményt értek el, míg a pécsi egyetemvárosi részekben táptalajra találó Momentum ennek majdnem a dupláját – 13,4 százalékot – szerezte májusban. Ehhez képest Ruzsa Csaba személyében egy olyan testületen kívüli alpolgármestere is lett a városnak, akit sokan MSZP-közelinek tartanak, emellett a szocialisták adják két önkormányzati bizottság és az öt képviselőcsoportra bomló Mindenki Pécsért Egyesület frakciószövetségének elnökét. Eközben a Momentum eddig mindössze egy bizottsági elnöki helyet kapott.

Ráadásul megindult a városházi dolgozók lecserélése is, ahol szintén egykori és mai szocialista potentátok jutottak szerephez, például forrásaink szerint a már említett Nyőgéri Lajos felesége személyügyi csoportvezető lett, de Toller László egykori stábjának több korábbi munkatársa is újra feltűnt a pécsi Városházán.

Talán a feszültségek tompítására, Péterffy Attila kezdeményezte egy városi innovációs biztosi pozíció létrehozását, a posztra Nemes Balázs, a Momentum pécsi származású országos szóvivője kerülhet. 

A botrány kirobbanásának hatására a helyi Fidesz-frakció is közleményt adott ki Nyőgéri lemondását követelve, de erre az ellenzéki polgármester nem reagált. Néhány nappal később azonban Heindl Péter ismert pécsi ellenzéki aktivista és Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány programigazgatója is Péterffy-ellenes civil tüntetést harangozott be a város központját képező Széchenyi térre. Az egyre nagyobb nyomás hatására Nyőgéri végül lemondott a gazdasági bizottság éléről, helyére a szintén szocialista, egyesek szerint a Momentum által is szívesebben látott Schmuck Roland kerülhet hamarosan…