Hirdetés

Nemzeti büszkeségeink a számukra meghatározó helyszínen. Röviden ez az Értékőr sorozat koncepciója, amelynek keretében portréfilm-sorozat indul a Magyar Demokrata weboldalán. Az 5-10 perc hosszúságú kisfilmek munkásságuk, alkotásuk, vagy épp a személyiségüket formáló helyeken és tevékenységük közben engednek személyes betekintést életükbe, világnézetükbe, célrendszerükbe. A filmekben nem csak művészek, tudósok, sportolók, a konzervatív civil társadalom véleményformálói szólalnak meg, hanem mindazok, akikre a nemzeti oldal példaképként tekinthet.

– Olvasói felméréseinkből kiderült, hogy a Magyar Demokratát nagyon sokan értékőr-funkciója miatt keresik, vagyis hogy erősítést, támaszt, pozitív ismereteket adjon a nemzeti-konzervatív értékek erősítéséhez. Ez adta az ötletet, hogy kifejezetten Értékőr címen indítsunk egy ilyen célú, arcképcsarnok-jellegű sorozatot – mondja az ötletgazda Szarka Sándor, a Magyar Demokrata vezető szerkesztője, egyúttal a filmsorozat szerkesztője. Hozzátéve, hogy már a film főcímében próbálták képileg felidézni a nemzeti, keresztény, konzervatív, és persze demokratás hagyományokat, a főalak ugyanis a Gabriel arkangyal Hősök terén, a Millenniumi Emlékművön emelkedő szobra, amely évtizedekig a Demokrata hetilap emblémája is volt.

Mónus József távlövő íjász (j) Szarka Sándor szerkesztővel a forgatáson

A sorozat első része a rendre legyőzhetetlennek bizonyuló Mónus József távlövő íjász felkészülésébe enged betekintést pusztai gyakorlópályáján – amelynek eredményeként május végén ismét meg is nyerte a világ legnagyobb versenyét, az isztambuli Hódítók Kupáját. A hagyományőrzőként is kiemelkedő sportember egyúttal az ősmagyarok íjtechnikáját, harci eszközeit is bemutatja. A második rész főszereplője pedig Ferencz Marcell építész, a számos nemzetközi díjat elnyert Néprajzi Múzeum, és a Nemzeti Atlétikai Központ tervezője lesz.

Korábban írtuk