– Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában szoktak, új időszámítás kezdődik – mondta ma délelőtt Orbán Viktor Kolontáron. Nem volt szándékomban a szörnyű katasztrófa politikai vonatkozásairól írni, mert egyrészt ebben a helyzetben szerencsétlen lenne nyertesekről beszélni, másrészt pedig el akartam kerülni a politikai elemzésekben gyakran felbukkanó „a válság mindig a hivatalban lévőket erősíti” primitívségeket.

Most mégis úgy érzem, hogy egy mondatra szükség lehet – írja blogjában Török Gábor politikai elemző.

„Talán már kiderült a korábbi bejegyzésekből, hogy nem tartozom Orbán Viktor el- vagy lekötelezett, kritika nélküli támogatói közé, politikáját, döntéseit és megszólalásait nem minden esetben tartottam helyesnek, szerencsésnek vagy hasznosnak.

Ahogy azonban a miniszterelnök a mostani katasztrófa kapcsán viselkedett, azt nem tudom másnak nevezni, mint példamutatónak – értékeli a szombat délelőtti eseményeket Török Gábor.

Az elmúlt két évtizedben már több alkalommal láthattunk kormányfőket egy-egy szörnyűség után a kamerák kereszttüzében megjelenni, s fellépésük rendre azt demonstrálta, hogy tényleg nem lehet könnyű ilyen helyzetben egyszerre határozottnak, megnyugtatónak és együtt érzőnek mutatkozni.

Volt, aki túl sok volt, más pedig túl kevés.

Orbán Viktornak most mind a három sikerült, manírok nélkül, őszintén, érthetően és átélhetően beszélt, fellépése pontosan olyan volt, ami egy állami vezetőtől elvárható.

Meg lennék lepve, ha számára ne hozott volna többet ez a pár nap, mint a kormányra kerülése óta elmondott összes korábbi nyelvi lelemény.”

(InfoRádió)