Bakondi György ismertette: az Európai Bíróság 200 millió euróra – vagyis nyolcvan milliárd forintra – büntette Magyarországot, emellett napi egymillió euró – azaz négyszázmillió forint – összegű kényszerítő bírságot is kiszabott, amiért hazánk nem engedi be az illegális migránsokat.

Hirdetés

Szerinte a döntés azt mutatja, hogy a liberális, baloldali politikai irány mindent megtesz annak érdekében, hogy „megtörje Magyarország ellenállását”, és hogy Magyarország biztonsági helyzetét a nyugat-európai helyzethez közelítse, ahol „késes támadások, politikai feszültségek és terrorcselekmények sokasága” tapasztalható.

Bakondi György azt mondta, maga a büntetés „várható volt”, meglepőnek nevezte ugyanakkor, hogy az elmarasztaló döntést csak az európai parlamenti választások után hozták nyilvánosságra. Véleménye szerint a döntéshozók abból indultak ki, hogy egy ilyen „aránytalan és a saját jogelveiket is semmibe vevő” büntetés további szavazókat hoz Magyarországon a migrációellenes politikát képviselő kormánypártoknak.

Hozzátette: az EU nemrég fogadta el a migrációs paktumot, amely a külső határok őrizetének létfontosságú szerepét hangsúlyozza és annak további erősítését tűzi ki célul. Most mégis „épp annak vagyunk tanúi, hogy megbüntetnek egy országot, amelyik őrzi a külső határt” – mutatott rá.

Korábban írtuk

A főtanácsadó hangsúlyozta: nem igaz, hogy Magyarország a többi tagállamra hárítja a migráció kezelésével kapcsolatos pénzügyi terheket.

Ez téves megállapítás, a határőrizeti költségeket a magyar költségvetés finanszírozza – jelentette ki, hozzátéve: az itt feltartóztatott, visszairányított illegális migránsok nem jelennek meg Nyugat-Európában, vagyis ott nem keletkeznek többletköltségek.

„Ez is csak olyan nyilatkozat, amelyik a magyar kormány konzekvens nemzetpolitikáját, a magyar emberek érdekeinek képviseletét szeretné megsemmisíteni vagy gyengíteni” – állapította meg.

Kiemelte: a döntés értelmében be kellene engedni azokat, akik „átmásznak a kerítésen és leteszik a géppisztolyt, amivel addig lövöldöztek”. Ezzel pedig értelmetlenné válna a kerítés, és értelmetlenné válna mindaz az erőfeszítés, amit a magyar emberek a költségvetési források felhasználásával eddig megtettek Magyarország védelme érdekében – magyarázta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint figyelembe kellene venni, hogy a magyar emberek mit akarnak. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormány migrációs politikájának támogatása jóval nagyobb, mint a Fidesz támogatottsága. Vagyis a magyar emberek nagyon nagy többsége párthovatartozástól függetlenül úgy gondolja, hogy a külső határokat őrizni kell, és fenn kell tartani a belső rendet, a biztonságot – húzta alá.