Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

Az európai parlamenti választások eredménye után várható volt, hogy megjelennek azok a politikai szereplők, akik eddig háttérbe vonultak – fogalmazott Farkas Örs politikai elemző az M1 Szemtől szembe című műsorában. Megjegyezte, az utóbbi napok érdekessége azonban sokkal inkább az, hogy a baloldalon zajló „válogatás” élesebb belső ellentéteket szított az ellenzéki pártok között.

Jól látható, hogy szinte egymás torkának ugrottak a pártok, nem szégyellik egymást szidni és kritizálni, egymás jelöltjeit alkalmatlannak nyilvánítani, és nem szégyellik – például Gyurcsány Ferenc esetében – egymást megvezetni, és nem betartani a megkötött megállapodásokat – sorolta Farkas. Hozzátette, egyetért az egyik sajtóorgánumban megjelent megfogalmazással, mely szerint napjainkban egy „ellenzéki szappanopera zajlik”.

A Demokratikus Koalíció (DK) egyértelműen átvette a vezető szerepet a baloldalon – közölte Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Szerinte, azt a szerepet veszi át a párt, amire Gyurcsány Ferenc már lassan 5–6 éve készül. Emlékeztetett, 2010 után, amikor még MSZP-s politikus volt, már akkor is elégedetlen volt a párttal, próbált valamilyen változást elérni párton belül, de mivel nem találta meg a helyét, ezért saját pártot alapított Demokratikus Koalíció néven.

Szerinte az nem meglepő, hogy az EP-választás eredményeképp a második legerősebb párt saját jelöltet állított. Bebizonyosodott, hogy azok az alkuk és ígéretek, amiket a pártok egymás között kötnek, semmit sem érnek. Az is elmondható, hogy talán még soha nem volt ilyen éles üzengetés az ellenzéki térfélen, annak ellenére, hogy többször is a közös összefogást és együttműködést hangoztatták – jegyezte meg.

Hozzátette, az ellenzéki pártok közötti gyűlölet azt üzeni a választók felé, hogy ezek a pártok képtelenek együttműködni egymással. Hangsúlyozta, bármilyen megkötött alku és ellenzéki összefogás pillanatok alatt megbomlik, így talán elmondható, hogy az ellenzéki politikusok jelenleg jobban gyűlölik egymást, mint a kormánypártokat.

Farkas Örs úgy látja, a DK, mint a legerősebb ellenzéki párt és Gyurcsány Ferenc jelenleg az MSZP „kivégzésén” dolgozik, amelyhez még az ellenzéki sajtóorgánumok is asszisztálnak, hiszen több hír is a szocialista párttal és annak politikusaival megy szembe. Ezek mögött egyértelműen Gyurcsány Ferenc áll, aki az első „ütést” 2006-os őszödi beszédével adta meg – mondta.

Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kihasználja, hogy most már papíron is ő a legerősebb vezető a baloldalon, és könyörtelenül le fog számolni azokkal a politikai ellenfeleivel, akik egyébként ugyanezt nem tették meg vele akkor, amikor vélhetően ők voltak erősebbek – fűzte hozzá.

Deák Dániel azt mondta, azért is esett az MSZP-re a DK választása, mert jelenleg a szocialisták bizonyulnak a párt legnagyobb ellenfelének.

Az MSZP ugyanis vezető erőnek számított 2014-ben az ellenzéki oldalon, és még a 2018-as kutatások is azt mutatták, hogy megelőzi a Demokratikus Koalíciót. Ezért Gyurcsány Ferenc a legerősebb párttal kezdi, mert utána már az LMP vagy akár a Jobbik legyőzése kisebb „harc” lehet – jegyezte meg.

A szakértő meglátása az, hogy az MSZP önszántából sétál bele Gyurcsány Ferenc „csapdájába”. Ezt mutatja az is, hogy Karácsony Gergely az európai parlamenti választások idején is „úgy ugrált, ahogy Gyurcsány Ferenc diktált”. Szerinte nem vették észre a szocialisták, hogy Gyurcsány már jóval két-három lépéssel előttük jár. Ez a pár lépés pedig a szocialisták rossz szereplése volt az EP-választáson, így a DK átvette a vezetést, az irányítást.