Pénteken indul a XVI. Körösvölgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivál Gyulán, a Várkertben. A háromnapos rendezvényre mintegy 180 kézművest és 1500 fellépőt várnak.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta, a rendezvény a Gyulai Nyár programsorozat és az 52. gyulai várszínházi évad nyitóeseménye. „Gyula városa a magyar népművészet egyik bástyája” – fogalmazott a városvezető, emlékeztetve, hogy augusztus 20-án a fürdővárosban rendezik évek óta Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját is.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, Magyarországon csak a budapesti Mesterségek Ünnepe nevezhető a gyulaihoz hasonló komplex, a minőségi népművészeti kultúrát bemutató fesztiválnak. Közölte, egy kiállítással a szarvasi, a mezőberényi, az orosházi és a tótkomlósi értéktárban már nevesített népművészeti értékek bemutatására törekszenek, emellett mesterségbemutatókat is tartanak, így például a fafaragással, a fazekassággal, a kosárfonással, a kovácsolással, a hímzéssel és a szőtteskészítéssel is megismertetik a látogatókat.

Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense, az esemény másik főszervezője elmondta, pénteken rendezik a IX. Országos Gyermektánc Fesztivált hét együttes közreműködésével, valamint a IX. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amelyre Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek énekesek, zenészek, táncosok és mesemondók. Szombaton a tószínpadon kilenc együttes részvételével Békés Megyei Néptáncgálát tartanak – tette hozzá.

A színpadi produkciók mellett vándorkomédiások népi gyermekjátékai, táncház, továbbá fazekas- és fafaragó, valamint főző-, pogácsasütő és mézeskalácsdíszítő-verseny is várja az érdeklődőket.

A belépődíj nélkül látogatható rendezvényekre mintegy 10-15 ezer embert várnak a szervezők, akik az MTI kérdésére elmondták, idén mintegy 7 millió forintot gyűjtöttek össze a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett pályázatokból, emellett a gyulai önkormányzat is támogatta a szervezést.

MTI