Fotó: MTI/Kovács Attila
Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere beszédet mond az LMP tüntetésén 2022. augusztus 12-én
Hirdetés

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere az LMP által szervezett pénteki tüntetésen tartott beszédet többek között az erdők és a fák fontosságáról. Egyebek közt elmondta, hogy „a fákon múlik az életben maradásunk, és a most kivágott fákat holnapra nem tudjuk pótolni” – ismerteti a Mandiner.

Kedden már a Ferencvárosi Önkormányzat egyik beruházása megvalósítása érdekében a kivitelezők kivágtak 16 darab életerős fát, melyek nagy része meghaladja a húszméteres lombmagasságot is. Mindezt azért, mert „nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz” – írja a portál.

A Drégely utca és a Mester utca sarkán, a Mester utca 45. alatt található a Ferencváros Önkormányzat tulajdonában lévő Ferencvárosi Egészségügyi Központ. Mellette, a Mester utca 49. alatt egy – most már – üres telek áll, ahol az Egészségügyi Központ terjeszkedési programjában szereplő új épület építése „a közeli jövőben” elkezdődik.

A kivitelezés érinti a Haller utca 40. számú ingatlan határán lévő kerítést is, amely mellett 16 darab fa, többségében akác- és szilfa áll. A fák a Mandinernek nyilatkozó lakók elmondása szerint 25–30 évesek, némelyikük még emlékszik arra, amikor a „kis csenevész” fákat elültették.

Fotó: Mandiner – olvasói fotó

A közel 120 lakásos társasház lakói megkeresték a Mandinert, mivel kiderült, hogy az Egészségügyi Központ új épületének kivitelezési munkálatai miatt ki kell vágni tizenhat fát. A hivatalos indoklás így szól:

„Az ingatlan határán álló kerítést a kivitelezés során a mélyépítési munkák miatt szükséges elbontani és 2-3 méterrel ideiglenesen áthelyezni […] valamint az ott lévő fákat kivágni, mert a munkák során várhatóan sérülnek a gyökereik.”

A Mandinernek nyilatkozó egyik lakó megkereste a közös képviselőt, aki elmondta, hogy a nem hivatalos indoklás az volt, hogy

„nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz.”

Fotó: Mandiner – olvasói fotó

A nyilatkozó lakók kifejtették továbbá, hogy a közös képviselő úgy járt el, hogy az önkormányzattal, valamint a kivitelezőkkel történő egyeztetések során a lakókat nem kérdezte meg, az első információt a fent említett, 2022. augusztus 11-én kelt hírlevélből tudták meg. Az egyik lakó nehezményezte, hogy akkor is kész tények elé volt állítva, nem volt beleszólási lehetőségük. Egy másik lakó megkereste a kerületi főkertészt, mivel annyira a szívére vette a fák sorsát.

Fotó: Mandiner – olvasói fotó

A közös képviselő a hírlevelében megemlítette, hogy tárgyalt a kivitelezővel és a kerület főkertészével is. Kiderül továbbá, hogy mivel a munkálatokat nincs lehetőségük befolyásolni, „maximum kicsit hátráltatni tudták volna”, ezért a Ház számára a legelőnyösebb feltételekhez kötötték a beleegyezésüket:

„a kivágásra kerülő fákat nemes fák ültetésével pótolják, az építkezés során használt területünket rendbe hozzák, füvesítik, és ezek gondozása egy évig az önkormányzat feladata lesz; a használt terület helyrehozásában, a fák pótlásában a Társasházat semmilyen költség nem terheli.”

A kerületi főkertésztől a lakó azt az ígéretet kapta, hogy ő személyesen vállalja, hogy utógondozza a fákat. Több lakó is feltette a kérdést, miszerint a közös képviselő által említett „legelőnyösebb feltételek” nem a minimumok-e azok után, hogy a ház engedi a kert jelentős megváltoztatását.

Egy másik lakó szóvá tette azt, hogy a kerületi polgármester a pénteki beszédében kijelentette: „azt a fát, amit ma elégetünk, holnapra nem tudjuk pótolni”, s közben új fák ültetésével szeretné pótolni a kivágottakat.

Fotó: Mandiner – olvasói fotó
A kivágás folyamata

A Mandiner a fakivágás kapcsán megkereste Baranyi Krisztinát is. A lap azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mi indokolta a fák kivágását, illetve hogy összeegyeztethetőnek tartja-e a lépést a pénteki tüntetésen elmondott beszédével. Baranyi Krisztina a cikk megírásáig nem válaszolt a Mandiner kérdéseire.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.

Korábban írtuk