Kiemelte, az idén októberben az öregségi átlagnyugdíj összege 172 940 forint volt. Egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest. Az idén már harmadszor módosult a nyugdíjemelés mértéke, egészültek ki a nyugdíjak, de a magyar gazdasági növekedés még ebben a helyzetben is lehetővé teszi a nyugdíjprémium kifizetését. Akiknek nincs bankszámlájuk, azok a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez ezeket az ellátásokat.

Hirdetés

Tállai András hangsúlyozta, a juttatások nem csak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz plusz pénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

„Bár nehéz időket élünk, – hiszen a szomszédunkban kirobbant háború és a szankciós infláció Magyarország esetében sajnos éppúgy keresztülhúzta az eredeti számításokat, mint Európa bármely országában – mégis, sőt, annál inkább fontos számunkra az idősek védelme” – fogalmazott Tállai András.

Hozzátette, a háború és a brüsszeli szankciók miatt sajnos egész Európában erősen emelkedik az infláció. A kormány a nyugdíjak vásárlóértének megőrzése érdekében e magas, szankciós infláció közepette is vállalja az inflációkövető nyugdíjemelést. Idén már ez a harmadik alkalom, hogy a szankciós infláció miatt korrigálni kell a nyugdíjakat.

Korábban írtuk

A nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és már hivatalba lépését követően garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

– emlékeztetett. Az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye is lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzék, hanem növeljék is a nyugdíjak reálértékét. A nyugdíjak összege így 2010 óta mintegy 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal erősödött – fogalmazott Tállai András.

Mint mondta, a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a baloldal által annak idején elvett 13. havi nyugdíjat is. Pedig a baloldal kiszámíthatóságot és nyugdíjemelést ígért az időseknek. Ehhez képest nem tett semmit a magasabb infláció idején. A kormányzásuk alatt többször is előfordult, hogy jelentősen csökkent az átlagnyugdíj értéke. Sőt, 2006 és 2010 között mintegy négy százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke.

Az államtitkár kifejtette: a baloldal az elmúlt években nem szavazott meg egyetlen nyugdíjasokat segítő intézkedést sem. Sőt, el akarja törölni a rezsicsökkentést, miközben teljes erővel támogatja az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciókat. A magyar nyugdíjasok rezsije most átlagosan havi 181 ezer forinttal lenne magasabb, ha a baloldal kormányozna.

A nemzeti kormányra azonban a nyugdíjasok még a brüsszeli szankciók okozta válságban is számíthatnak. A költségvetés ugyanis a szankciós válság ellenére is biztosítja a nyugdíjak emeléséhez, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges forrásokat

– hangsúlyozta Tállai András.

Felidézte: a kormány még előző hónapban bejelentette, hogy novemberben érkezik az emelt nyugdíj és a nyugdíjprémium, az emelés mértéke 4,5 százalék, amely a január-október hónapokra visszamenőleg is jár, illetve a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjat is ezzel a mértékkel kell korrigálni. Ezzel idén már harmadszorra nőnek a nyugdíjak, mindösszesen 14 százalékkal, nyugdíjprémiumot pedig 2017 óta már ötödszörre kaphatnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjszerű ellátások összege, amelyeknek az értékmegőrzését a nyugdíjakkal azonos módon kell biztosítani, szintén 14 százalékkal emelkedik idén, ezzel a mértékkel kell korrigálni a 13. havi ellátást is. Novemberben pedig – a nyugdíjprémium számításához hasonló módon meghatározott – egyszeri juttatást kapnak a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Januárban is újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány, és a 13. havi nyugdíjra is számíthatnak majd ismét az idősek

– emelte ki az államtitkár. Tállai András hozzátette: a nyugdíjemelés mellett a szankciós áremelkedéstől a nyugdíjasokat több más intézkedés is védi, hiszen a kormány befagyasztotta több élelmiszer árát, és rezsicsökkentett áron adja az áramot és a gázt. Emellett számukra is rendkívül fontos segítséget jelenthet a tavaly november óta érvényben lévő benzinárstop. A többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron. A nagyszülők gyermekgondozási díjra is jogosultak, ha részt vesznek az unokájuk nevelésében, amíg a szülők dolgoznak.