Fotó: ShutterStock.com/David Herraez Calzada
Hirdetés

A szakember kérte, hogy azok a nyugdíjasok, akik szeretnének regisztrálni a védőoltásra, töltsék ki a Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztató levelének mellékleteként kézbesített regisztrációs adatlapot, és küldjék azt vissza az ingyenes válaszborítékban.

A kézbesítés a fővárosban kezdődik, de év végéig várhatóan minden nyugdíjas meg fogja kapni a levelet. A tömeges védőoltás várhatóan 2021 elején kezdődhet – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Kitért arra, hogy a vakcinainfo.gov.hu internetes felületen is már sokan regisztráltak. Megerősítette, ez a felület nem kötelez senkit semmire, itt csak az igényt jelezhetik azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus ellen.

A szakember szerint az esetszámok csökkenése nagyon biztató, azonban a védelmi intézkedéseket és higiéniás rendszabályokat továbbra is be kell tartani.

Korábban írtuk

Elmondta: az elmúlt napon újabb 5415 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, kórházban 7869 embert ápolnak, lélegeztetőgépre 645-en szorulnak. Elhunyt 171, többségében idős, krónikus beteg.

Galgóczi Ágnes beszámolt arról is, hogy az elmúlt tizenöt napban a legtöbb új esetet Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és a főváros XI. kerületében regisztrálták.

Az osztályvezető kitért arra: a járvány és az ezzel járó korlátozó intézkedések az idősekre is nagy terhet rónak. Arra kért mindenkit, használja ki az internet adta lehetőségeket a családtagjával való kapcsolattartás során, a személyes találkozások inkább a szabadban történjenek a megfelelő távolságtartás betartásával.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 10.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 10.)

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, December 10, 2020

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 246 emberrel szemben intézkedtek szerdán – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a sajtótájékoztatón.

Gál Kristóf azt mondta, hogy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 12 265 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök szerdán 221 esetben azért léptek fel, mert közterületen, nyilvános helyen nem tartották be a maszkviselési kötelezettséget. Közülük 38 embert figyelmeztettek, 89 helyszíni bírságot szabtak ki, 93 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette.

Hozzátette: szerdán a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken nyolc, üzletekben és bevásárlóközpontokban 17 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A budapesti rendőrök egy vegyeskereskedés hétnapos bezárásáról döntöttek szerdán, mert a bolt tulajdonosa az ellenőrzéskor nem megfelelően viselt maszkot – mondta Gál Kristóf. Hozzátette, hogy ilyen közigazgatási intézkedésre 97 üzlet, létesítmény, szolgáltatási hely esetében került sor a kormányrendelet hatályba lépése óta.

A szóvivő kitért arra is, hogy a kereskedelmi üzletekre, a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése eddig 576 rendőri fellépést vont maga után. Ebből 161 az üzemeltető vagy a tulajdonos szabályszegésével, 415 az üzletek, létesítmények nyitvatartásával és az üzletben tartózkodás tilalmával volt összefüggésben.

Gál Kristóf közölte: a kijárási tilalmat szerdán 293-an szegték meg, közülük egy ember nem tartotta be a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt. A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 11 412 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

A szóvivő szólt arról is, hogy a Magyarországon átutazók ellenőrzésekor a rendőrök tegnap 49 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. A beutazási korlátozásokról szóló jogszabály szeptember 1-jei hatályba lépése óta 7188 átutazóval szemben intézkedtek.

Gál Kristóf elmondta, hogy a rendőrök szerdán 19 112 alkalommal ellenőrizték személyesen a házi karanténban lévőket, 6080 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így most 43 923 ember járványügyi megfigyelése, elkülönítése van hatályban, közülük 3949-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

A szóvivő utalt rá: szerdán megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány a veszélyhelyzeti intézkedések keretében január 11-éig meghosszabbította az ingyenes parkolást is. A döntéssel a tömegközlekedési eszközökön a zsúfoltság csökkentése, ezzel a járvány lassítása a cél.

Gál Kristóf emlékeztetett arra, hogy a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkviselés, és szólt arról, hogy a kormány december 21-én határoz a szentestére vonatkozó szabályokról.

A kormány tájékoztató kampányt indít a koronavírus elleni oltás regisztrációjával kapcsolatban. A csütörtöktől megjelenő kisfilmekben Győrfi Pál ismerteti a legfontosabb tudnivalókat – írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-hez küldött közleményben.

Dömötör Csaba azt írta, a regisztrálók elsők között kaphatnak tájékoztatást az oltásról szóló legújabb információkról, és arról, hogy mikor kerül sor az oltásra.

A tájékoztató anyagok azt is hangsúlyozzák, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz, sorrendjét pedig a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg – tette hozzá az államtitkár.

Dömötör Csaba kiemelte: a vakcina iránti nagyfokú érdeklődést jelzi, hogy már az első napon több mint százezer magyar ember regisztrált a vakcinainfo.gov.hu oldalon.