Fotó: képernyőkép
Hirdetés

A koronavírus elleni védekezés érdekében létrehozott tíz akciócsoport egyikének, a kommunikációs akciócsoportnak a vezetője kiemelte: a vírus Magyarországon mindenhol jelen van, ezért van szükség az óvintézkedésekre.

A vírus terjedésével párhuzamosan a védekezés újabb szakaszába lépett, minden jel arra utal, hogy a figyelemfelhívások ellenére sem lehet elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát – mondta Kovács Zoltán. Hozzátette: ezért döntöttek a sajtó munkájában is az új rend bevezetéséről. Megjegyezte, a csütörtöki kormányinfóval kapcsolatban is kaptak olyan jelzést, hogy az újságírók nem érzik magukat biztonságban, mivel viszonylag zsúfolt térben, egyetlen mikrofon átadásával történik az érintkezés.

Péntektől a résztvevők körét is kiterjesztik: a nemzetközi sajtó, valamint a megyei lapok munkatársaitól, továbbá a megyei jogú városok sajtóképviselőitől is várnak kérdéseket, amelyeket az újságírók online, a press@koronavirus.gov.hu címen tehetnek fel – közölte az államtitkár.

Előrevetítette: a rendszeres tájékoztatók folytatódnak.

A nap folyamán erről közleményben értesítik a szerkesztőségeket, egyúttal mindenkit arra kért, hogy tartsák be a kormány ajánlásait, a hatóságok utasításait, például a kézmosásra vagy éppen a távolságtartásra vonatkozó javaslatokat.

Az államtitkár arra kérte a sajtó munkatársait, hogy legyenek partnerek ebben az új rendben. Hozzátette: minden információt meg fognak adni, ami a rendelkezésükre áll, mivel az elemi érdekük az, hogy mindenki hiteles forrásból értesüljön arról, „hogyan küzdünk a vírus ellen”, és melyik fázisában, hogyan áll a vírus terjedése.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány továbbra sem tervezi és a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra sem javasolja kijárási tilalom bevezetését vagy városok, településrészek lezárását – közölte a törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor hozzátette: a hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések. Hozzátette: összesen 3065 hatósági házi karantén van jelenleg az országban, ezeket összesen 8293 alkalommal ellenőrizték.

Az üzletek nyitvatartási korlátozásának betartását is vizsgálták, eddig 7 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 9 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Ismertette: az operatív törzs csütörtöki ülésén azokat a kérdéseket vizsgálták, amelyek segítenek a felkészülésben egy tömeges megbetegedés időszakára. Példaként említette a kórházi kapacitás áttekintését annak érdekében, hogy mindenki, aki orvosi segítségre szorul, megkaphassa az ellátást. Hozzátette: továbbra is érvényben vannak azok a korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány bevezetett.

A hatósági házi karantén szabályainak megsértői közül kiemelte egy nő esetét, aki bement egy pénzintézetbe és azt kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert ő hatósági házi karanténban van. Olyan nő is volt, aki bejelentést tett a rendőrségen, miután elvesztette a pénztárcáját, róla az adatfelvétel során derült ki, hogy hatósági házi karanténban van. Lakatos Tibor megjegyezte: a nő ezt a bejelentést e-mailben is megtehette volna.

Egy harmadik esetben egy ember azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból utazott haza, a feleségével még „meg tudtak szökni”, pedig a súlyosan beteg fiuk még karanténban van. Az ügyben rendőri intézkedés történt, amelynek során kiderült, hogy ez a kijelentés nem volt igaz.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: akik ilyeneket tesznek, azok több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi szakember munkáját veszik semmibe, mert hiába minden védekezés a Magyarországon élő magyarokért, ha vannak olyanok, akik nem tartják be a szabályokat vagy épp viccet űznek a jelenlegi helyzetből.

Közölte: továbbra is biztosított az áruforgalom az országban, akadály nélküli mind a belföldi, mind a külföldről érkező áruszállítás, de a határellenőrzés miatt várakozási idővel kell számolni. Rajkánál 60, Hegyeshalomnál 120, Rábafüzesnél 60, Parassapusztánál 90 perc a várakozási idő.

Megismételte: jelenleg csak az áruforgalmat engedik Magyarország területére külföldről a magyar állampolgárok személyforgalmán kívül.

A szomszédos országokba tartó, Magyarországot tranzitútvonalként használni kívánókkal kapcsolatban elmondta: ehhez szükséges, hogy az úti célként megjelent ország biztosítékot adjon arra, beengedi területére a saját állampolgárait. Ezzel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések, csütörtökön az országos rendőrfőkapitány telefonon egyeztet a környező országok rendőri vezetőivel erről. Ha valamelyik országtól az a jelzés érkezik, hogy nem fogadja be a fertőzöttnek tekintett területről a saját állampolgárait, akkor azokat Magyarország sem fogja a területére beengedni, mivel komoly járványügyi kockázatot jelentenek.

Az áruforgalom segítése érdekében Hegyeshalom mellett Rábafüzesnél, Rajkánál is beléphetnek az áruszállítók az országba, és ez Kópházán is lehetővé vált.

Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatártól való 30 kilométeres távolságba található munkahelyekre a szomszéd országok munkavállalói beléphetnek, de péntektől munkáltatói igazolással kell ehhez rendelkezniük

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt – közölte az országos tisztifőorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília megerősítette, jelenleg 73 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Hozzátette: az országban mindenhol vannak megbetegedések.

Kiemelte: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, tehát már nem csak „importált” esetek vannak. Az, hogy mikor lépünk be a tömeges megbetegedések időszakába, nem tudni. Az intézkedések célja, hogy minél jobban „kitolódjon” ez az időszak, de ez anélkül nem fog menni, ha az állampolgárok nem folytatnak jogkövető magatartást, és megszegik a kötelező házi karantént – hangsúlyozta Müller Cecília.

„Itt vagyunk az utolsó órákban, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés szakaszába” – nyomatékosította. Felhívta arra is a figyelmet, hogy valamennyi intézkedés mellett, akkor lehetünk csak sikeresek, hogyha ezeket a magyar emberek megfogadják, betartják a tanácsainkat és azokat mindenki komolyan veszi és cselekszik. Nem tudom elfogadni a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást, most ennek nincs itt a helye!„ – fogalmazott.

Elmondta, az egyre több igazolt esettel a laborvizsgálatok száma is folyamatosan nő, és kiterjedt a kontaktkutatás is. Jelezte, hogy Magyarország a kezdetektől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárásrendje szerint végzi el a gyanús esetek kivizsgálását.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy megszervezés alatt van, hogy az Országos Mentőszolgálat a fertőzésgyanús emberektől otthonukban vegyen mintát, az ehhez szükséges eszközöket már kiszállították a mentőszolgálathoz. Ugyanakkor jelezte, hogy az ilyen esetek nem a sürgős ”kiszállás„ kategóriába tartoznak, de ellátatlanul senki sem marad.

Ha a laborvizsgálat pozitív, akkor sem kell a fertőzöttnek feltétlenül kórházba mennie, ha nincs tünete vagy csak enyhe tünetei vannak, akkor a fertőzött az otthonában, elkülönítve maradhat. Amennyiben valakiről a laborvizsgálat igazolja, hogy koronavírus-fertőzött és tényleg beteg, a klinikai tünetek súlyosak, tehát kórházi ellátásra van szüksége, akkor a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, elkülönítik és kezelik – ismertette. Jelezte azt is, hogy folyamatos a járványkórházak kijelölése is, amennyiben tömeges elhelyezésre lenne szükség.

Felhívta a figyelmet, hogy ezentúl a kötelező házi karanténban már az igazolt, de tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató – fertőzöttek is tartózkodnak, ezért nagyon fontos, hogy ők is betartsák azt, hogy lakásukat nem hagyhatják el, vendéget nem fogadhatnak. Müller Cecília kiemelte, érdemes a család többi tagjának elkülönülve tartózkodnia betegtől, lehetőleg egy másik ingatlanba költöznie. Ha ez nem megoldható, akkor az intézményi karantén rendelkezésre áll – emelte ki.

Az intézkedés célja, hogy a járvány terjedését lelassítsuk, és a lehető legminimálisabbra csökkenjen a személyes találkozás lehetősége még akkor is, ha valaki enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, folyik a járványügyi vizsgálat a dél-koreai vívók esetében, akiknek pozitív lett a vírustesztje. Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint két idős ember hunyt el a Szent Imre kórházban, akiknél haláluk után derült ki koronavírus-fertőzöttségük, Müller Cecília kijeleztette: továbbra is egy ember halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon, más ilyen esetről nem tudnak.

Müller Cecília kitért arra, hogy a háziorvosoknak alapesetben is rendelkeznie kell védőfelszereléssel, de mivel ezek beszerzése nehézkessé vált, ezért alakították ki a mentőállomásokon üzemelő depókat, ahol ezek az eszközök átvehetők. A napokban juttattak el 19 344 darab ”ffp3„-maszkot ezekre a mentőállomásokra.

Az eszközellátottsággal kapcsolatban elmondta, nem minden egészségügyi dolgozót fenyeget egyformán a megbetegedés kockázata, azoknak, akik az intenzív osztályon igazoltan koronavírusos beteget ápolnak teljes védelem jár.

Müller Cecília megköszönt minden olyan felajánlást, amely a védőmaszkok gyártására irányul, jelezte, ezeket és bármilyen felajánlást az operatív törzsnek kell továbbítani.