Az első egyeztetéseken a károkról, illetve azok megtérítésének lehetséges módjairól lesz szó. A Mal Zrt. korábban közölte: azonnali intézkedéseket kívánnak hozni a károsultak megsegítésére. A cég jogi képviselője, Ruttner György szerint a támogatási szándék nem a jogi felelősség elismerését jelenti, hanem humanitárius megfontolásból született.

Az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában Magyar György, a károsultakat képviselő ügyvéd úgy vélte, az ajkai cégnek is érdeke, hogy felgyorsítsák a kártérítési folyamatot. Szerinte a Mal Zrt másfél milliárd forintos felajánlása a közösségi károk megtérítésére megfelelő lesz, de a lakosság azonnali kártalanítására nem alkalmas. Ruttner György, a Mal jogi képviselője ugyancsak a 180 percben hangsúlyozta, ennyi pénzt tudnak kitermelni a következő években. Hozzátette: emberiességi szempontok miatt kezdenek tárgyalni, hogy a károsultaknak ne kelljen megvárniuk a hosszadalmas bírósági eljárást. A vállalat egyébként kedden bejelentette, hogy közös megegyezéssel megszűnt a német vezérigazgató megbízatása. A közlemény szerint a kialakult helyzetben az operatív vezető megközelítőleg anyanyelvi szintű magyar nyelvtudása elengedhetetlenül szükséges feltétel. A Mal Zrt. ezzel indokolja a vezérigazgató távozását.

Közben folyamatosan érkeznek az adományok és a felajánlások a vörösiszap-ömlés károsultjainak. A Magyar Kármentő Alapban már több százmillió forint gyűlt össze. Az öt legnagyobb karitatív szervezt által fenntartott nemzeti segélyvonalat, a 1752-t tegnap délutánig több mint 860 ezerszer hívták föl, ez kétszázmillió forintos támogatást jelent. Hívható a Vöröskereszt 1749-es száma is. Jövő vasárnap a katolikus templomokban is országos gyűjtést rendeznek. Kedd este az Európai Bizottság katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa azt mondta Strassbourgban, hogy Magyarország az uniós strukturális alapokat és a vidékfejlesztést szolgáló pénzeket is igénybe veheti a vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítésére. Az unió szolidaritási alapjával kapcsolatban azonban többen hangsúlyozták: az kifejezetten csak természeti katasztrófák esetén vehető igénybe és a keletkezett kárnak meg kell haladnia az ország nemzeti össztermékének meghatározott hányadát, amely feltétel ebben az esetben nem teljesül.

(mr1-kossuth.hu)