Hirdetés

Az államfő Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: „Felséged akkor lépett a trónra, amikor Magyarország történelmének legsötétebb éveit élte át”.

Mint felidézte, II. Erzsébet tanúja volt a szovjet és a kommunista zsarnokság elleni magyar szabadságharcnak, és látta a vasfüggöny végső leomlását.

A brit uralkodónak – folytatta az államfő – 1993-ban alkalma volt megismerni „szabadságszertő nemzetünket”, és láthatta, hogy a magyarság évtizedeken és évszázadokon keresztül tartó nehézségeket követően „ismét egy büszke ország Európa szívében”.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy csaknem három évtized telt el II. Erzsébet magyarországi látogatása óta, eközben – mint fogalmazott – Magyarország ismét olyan országgá vált, amelyre „büszkék lehetünk”.

Korábban írtuk

„Úgy gondolom, felséged is büszke lehet magyar földön született ük-ük-nagymamájára” – mondta a brit királynőnek címezve Novák Katalin.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország „mély tisztelettel” tekint a brit monarchiára, politikai rendszerének stabilitását és időtállóságát nagyra értékeli.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a brit történelem során a nők meghatározó szerepet töltöttek be az államügyek irányításában, amit – mutatott rá Novák Katalin – nagyra értékel. Az államfő bizonyosnak nevezte, hogy még sok kiváló női vezető fog következni a jövőben.

„Kiállni a nemzetért, kiállni a családért – Isten áldja a királynőt, a nőt, az édesanyát és Isten áldja Magyarországot” – zárta szavait.