Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Tordai Bence, Vajda Zoltán, Hadházy Ákos, Hajnal Miklós, Szabó Tímea, Csárdi Antal és Jámbor András az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten
Hirdetés

Lapunkban korábban írtunk arról, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester volt tanácsadója, Korányi Dávid által irányított amerikai szervezet, az Action for Democracy (AfD) a választási kampányban összesen 1,8 milliárd forint támogatást utalt át a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), az Ezalenyeg.hu nevű baloldali portál mögött álló Oraculum 2020 Kft. pedig egymilliárdot kapott (Demokrata, 2022/48).

Ennél is nagyobb összegről szól azonban a jelentés, amit múlt héten hozott nyilvánosságra az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága. Az A magyarországi választások befolyásolására érkezett pénzügyi források áttekintése II. című titkosszolgálati jelentésből kiderül, az Oraculum 2020 Kft. 887 millió forintot kapott egy meg nem nevezett svájci alapítványtól 2021 szeptembere és 2022 február vége között, öt részletben. Az ifj.  Páva Zoltán – Komló korábbi szocialista polgármesterének fia – tulajdonában álló vállalkozást így összesen majdnem kétmilliárd forinttal tömték ki külföldről. Kiderült az is, hogy az AfD-től további 160 millióval érkezett több az ellenzéki kampány megsegítésére, mint ami eddig tudott volt, így a Korányi Dávid nevéhez köthető szervezet összesen 3,174 milliárd forintot utalt. Az amerikai szervezettől érkezett pénz 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma kapta meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy a svájci adomány milyen támogatói körtől származik, mint ahogy eddig arra sem derült fény, hogy az AfD milliárdjait kik és hogyan kalapozták össze.

A jelentés szerint tervszerű folyamatra utal, hogy miután az AfD február 25-én megkezdte működését, az első utalást már március 1-jén megérkezett az Oraculum 2020 Kft.-hez. Az AfD már a márciusi, New York-i bejegyzése előtt egy héttel több száz millió forintot utalt a magyar baloldalnak – mindez bizonyítja, hogy a szervezetet konkrét célra, a választások befolyásolására hozták létre. A jelentés cáfolja Márki-Zay Péter és Korányi Dávid állításait, hogy a támogatások mikroadományokból származnának, hiszen a bejegyzésnél az amerikai szervezet úgy nyilatkozott, hogy 25 ezer dollárnál nagyobb összegekre számítanak.

A dokumentum kitér az AfD jogi képviselőjére is, a Demokrata Párthoz köthető Copilevitz, Lam & Raney ügyvédi irodára, amely teljes körű jogi képviseletet kínál nonprofit szervezeteknek. A jelentés megjegyzi, az általuk képviselt 37 jótékonysági intézményt az USA 50 legkevésbé átlátható szervezete között tartják számon.

Korábban írtuk

„A külföldi politikai szervezet által a magyar választások időszakában Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti, egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is” – állapította meg Kovács Zoltán András, a Nemzeti Információs Központ (NIK) főigazgatója. A jelentés szerint a feltárt kapcsolati háló profitorientált működést is sejtet, tekintettel a tranzakciókban érintett cégek közötti üzleti kapcsolatokra. Az eddig azonosított utalások szerint a források 34 százalékát, összesen 1 082 864 792 forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, de feltűnik például az a DSM Consulting Kft. is, amelyet Sápi Mónika (DK) vásárosnaményi országgyűlési képviselőjelölt és fia vezet. A cégnél az MMM több mint nyolcmillió forintja kötött ki. A Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat – amely 1,4 milliárd forintot kapott Márki-Zay Péter mozgalmától – pénzforgalmi partnerei között szerepel a KözösÜgyünk Nonprofit Kft. is, amely Juhász Péterhez, az Együtt egykori elnökéhez köthető.

A jelentés továbbá megállapítja: az AfD által folyósított összegek végfelhasználói olyan vállalkozások voltak, amelyek első helyen politikai elemzéssel és/vagy marketingtevékenységgel foglalkoznak, ezért „a megbízott cégek profiljai alapján valószínűsíthető, hogy a külföldről származó forrásokat alapvetően a magyar választók véleményének, illetve a választások eredményének befolyásolására használhatták fel”. A dokumentumban felbukkan az MSZP-közeli Kapcsolat.hu és a Pulai András-féle közvélemény-kutató cég, a Publicus Kft. is, amely a választások előtti napokban olyan felmérést tett közzé, hogy a kormánypártok és az ellenzék fej fej mellett haladnak. Mivel az utalások mögötti szerződéses kapcsolatok ellenőrzése és értékelése az ÁSZ, illetve a NAV hatáskörébe tartozik, a NIK átadta e szervezeteknek a rendelkezésre álló pénzforgalmi adatokat.

Az ellenzéki politikusok továbbra sem ismerik be, hogy külföldi finanszírozói lennének. Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke, Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai tanácsadója az ügy kapcsán a múlt héten újabb közleményt adott ki, amelyben továbbra is tagadta, hogy szervezete támogatást nyújtott volna politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint nehezen hihető, hogy sem Karácsony Gergely, sem Dobrev Klára, sem Gyurcsány Ferenc ne tudott volna ezekről a pénzekről és arról, hogy mire használták fel őket.

– Korányi Dávid Karácsony Gergely barátja és egykori kollégája a Városházáról, sőt a főpolgármester saját maga nyilatkozta, hogy mind a mai napig heti rendszerességgel egyeztetnek. Ráadásul az egész külföldi finanszírozási modellt Karácsony Gergely előválasztási kampányára találták ki, ezt azóta több balliberális értelmiségi is elismerte. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára állítása is nehezen hihető, ugyanis több száz millió forint jutott ezekből a forrásokból DK-közeli cégekhez, sajtótermékekhez és holdudvari szereplőkhöz – jelentette ki az elemző videóbejegyzésében.

Deák Dániel szerint a hazai baloldal finanszírozási botránya kísértetiesen hasonlít az Európai Parlamentben kirobbant baloldali korrupciós ügyre. Mint kifejtette, ott is úgy működött a korrupciós mechanizmus, hogy egy külföldi megrendelő – Katar, Marokkó vagy amerikai személyek – lobbiszervezeteken vagy egyéb NGO-kon keresztül igyekezett megvásárolni brüsszeli politikusokat, akik ezek után a külföldi megrendelőik érdekeit képviselték a brüsszeli intézményekben.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában a kampányfinanszírozási botrány kapcsán elmondta, a baloldal a legfontosabb kérdésekben – migráció, genderügy, orosz–ukrán háború, szankciós politika – azért képvisel folyamatosan olyan álláspontot, amely rossz Magyarországnak, mert megbízóiktól ezért kapják a pénzt. Szerinte mindenkinek fontos tudni, hogy melyik hír, melyik információ és melyik érv mögött milyen megfontolások vagy pénzügyi nyomaték húzódik meg. Reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatok végén kiderül, kiktől is érkezett a pénz.

– Ez egy Soros-féle hálózat, Soros-rendszer, ugyanazok a technikák; nyilván a pénz forrásánál is meg fogjuk találni ezt a derék magyar honfitársunkat, Soros Györgyöt – hívta fel rá a figyelmet a kormányfő. Hozzátette, nehezen hiszi, hogy a vizsgálatok végén, amikor minden tényt feltártak, ne szülessenek olyan törvények, amelyek védelmi rendszert építenek ki a pénzzel megvásárolt politikusokkal szemben.