Nem felvizezték, hanem törölték a „jogállamiság” kifejezést az új mechanizmus leírásából az EU-csúcson, Orbán Viktor „nem túsz többé” – írta kedden hajnalban a Politico uniós forrásokra hivatkozva a Európa Tanácsi kompromisszumról az atv.hu közlése szerint.

Hirdetés

A maratoni EU-csúcs negyedik napján, tegnap este írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke Charles Michel „rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra”, kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól.

Ma hajnalban azonban, még mielőtt Charles Michel tweetelte volna az EU-csúcson az egyezséget, a Politico újabb, végleges verzióról írt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban.

Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére azzal: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Korábban írtuk

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték – írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó „feltételrendszert” – de a lehetséges szankciókat pedig az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni. Ez utóbbi gesztus az erős, progresszív mechanizmust akaró tagállamok felé.

A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról – írja az atv.hu.