Politikai bosszúhadjáratot emlegetett Galló Béla politológus hétfőn az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attilát, az MSZP volt elnökét pártján belül azzal vádolják, hogy információkat szivárogtatott ki az MSZP február 15-i választmányi üléséről.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az ülésen történtek nyomán fegyelmi eljárás indult az MSZP-ben Mesterházy Attila ellen. A politikus pénteken az MTI-nek azt mondta, vitatja az ellene tett panasz megállapításait, de áll a fegyelmi eljárás elé. Az európai parlamenti (EP-) listával foglalkozó ülésen állítólag vita alakult ki Ujhelyi István EP-képviselőnek és Szanyi Tibornak, a párt alelnökének és EP-képviselőjének listán elfoglalt helyéről; többkörös szavazás után Ujhelyi István került a második helyre.

Galló Béla megjegyezte: Mesterházy volt az utolsó sikeres MSZP-elnök, viszonylag kis százalékban kapott ki a Fidesztől, azóta pártja „egyre csúszik lefelé”.

A politológus a választmányi ülésen elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta, Mesterházy joggal gondolja azt, hogy az EP-választáshoz közeledve a mandátumok elosztása nem a párt érdekeit követi, hanem egyéb, például pártszövetségi szempontokat vettek figyelembe. A mandátumbecslések két, maximum három helyet jósolnak az MSZP-nek, így nem mindegy, hogy ki hányadik helyen szerepel a listán – fűzte hozzá Galló Béla.

Az MSZP fegyelmi testülete kedden ül össze.