Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

„Semmi értelme nincs. Semmi ilyen típusú tapasztalatom nincs. Nem érdemes elbohóckodni ezt a nagyon fontos dolgot. Egy polgármester nagyon fontos ember egészen kis közösségben is. Speciális ismeretekre van szükség, nekem ezekből nincs” – válaszolta Niedermüller Péter 2019 márciusában, még a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjeként a Heti TV riporterének a kérdésére, indulna-e polgármesterjelöltként. Hogy saját képességeit illetően mennyire igazat mondott, az már csak a polgármestersége alatt derült ki.

Teljesítetlen ígéretek

Noha Niedermüller Péter kampányában első polgármesteri feladatának a bulinegyeddel kapcsolatos szigor és az éjféli zárás bevezetését jelölte meg, az új városvezetés egyetlen ilyen javaslattal sem állt elő, sőt, leszavazta az erre vonatkozó előterjesztést. A választások után hozott, az üzletek éjszakai nyitvatartásáról szóló rendelet inkább általános nyitvatartásra ad lehetőséget, így a vendéglátók éjfél után is működhettek.

– Megtapasztalhattuk, hogy mennyire különbözik a választási ígéret és a valóság a baloldalon. A baloldali kerületvezetés nem tudja, de talán nem is akarja megoldani a bulinegyed problémáit – mondja a Demokratának Veres Zoltán. Az erzsébetvárosi Fidesz képviselője emlékeztetett rá, hogy az előző ciklusban Vattamány Zsolt polgármester a lakóknak adta volna a jogot, hogy eldöntsék, hol működhetnek a társasházaikban vendéglátóipari egységek, de a baloldal nem szavazta meg az előterjesztést. Niedermüller Péter a kampányban zéró toleranciát hirdetett a közterületi alkoholfogyasztás, a kábítószer-terjesztés, a szemetelés ellen, illetve megígérte az utak, járdák, parkok folyamatos takarítását, nagyobb méretű szemétgyűjtők kihelyezését. Természetesen ezekből sem lett semmi. Noha az áldatlan állapotnak a koronavírus egyelőre véget vetett, a lakossági panaszok folyamatosak.

– Az elmúlt egy évben nem telt el úgy hét, hogy ne érkezett volna hozzám panasz: szemetesek az utcák, a járdák, az oszlopos hulladékgyűjtő edények nagy része pedig roncs, vagy teljesen hiányzik. Padok vannak kettétörve, kerítések kiszakadva a parkokban. Ezek jó részének rendbetétele nem pénzügyi kérdés, hanem gondosságot, odafigyelést igényel, ami úgy tűnik, hiányzik – teszi hozzá Veres Zoltán.

Korábban írtuk

Niedermüller Péter átláthatóságot ígért. „Minden az önkormányzatot, annak döntéseit érintő adat, szerződés mindenki számára elérhető lesz” – mondta. Ennek jegyében közel hatmillió forintért bízták meg az önkormányzat belső dokumentumainak átvizsgálásával a Transparency Internationalt, Soros György egyik legismertebb szervezetét. Veres Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, arról nincs információja, hogy a szervezet talált-e bármit, vagy tett-e javaslatokat a nagyobb átláthatóság érdekében, viszont a kerület weboldaláról hiányoznak a döntést megalapozó anyagok, előterjesztések, ami nemcsak a képviselői munkát nehezítheti, hanem – a választási ígérettel ellentétben – elzárja az információt a lakók, az érdeklődők elől.

A zöldítés kapcsán is hangzatos vállalásokat tett a DK politikusa, de ezen a téren sem történt semmi a fapótlásokon kívül. Az ígéretekkel ellentétben nem lettek okos­zebrák, új játszótéri eszközök, nem létesültek új közterületi illemhelyek, sőt, az előző ciklusban tervezett vécék megépítését is leállították, hiába adott rá pénzt a költségvetésből a fideszes városvezetés.

Az elmúlt tíz esztendő során Belső-Erzsébetvárosban majdnem minden utca és járda új burkolatot kapott. A jelenlegi vezetés azonban nem folytatja ezt a gyakorlatot, sőt, olyan útfelújítást is leállított, amelynek már megvolt a kiviteli terve, az engedélyeztetése és költségvetési forrása is.

– Az elmúlt években a fideszes önkormányzat több milliárd forintot költött köztéri felújításokra, óvodákra, iskolákra, társasházi korszerűsítésekre. Ezek a fejlesztések, beruházások 2019 ősze óta gyakorlatilag teljesen megszűntek a kerületben. Már a vírushelyzet előtt a 2020-as büdzsé is erről tanúskodott, pedig meglett volna rá a fedezet – teszi hozzá a képviselő.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Résztvevők a Niedermüller Péter lemondását követelő tüntetésen, a VII. kerületi városháza előtt 2020. január 30-án. A tüntetők az ellenzéki politikus azon kijelentése ellen tiltakoztak, amelyben „rettenetes képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket

Pazarló önkormányzat

Sokat elárul a fehér, heteroszexuális keresztény férfiakat rémisztő képződménynek tartó Niedermüller Péter polgármesteri kvalitásairól az is, hogy törvénytelenül adóztatta volna meg a helyi vállalkozókat.

A kormány tavaly májusban hozott rendeletet arról, hogy a járvány gazdasági hatásai miatt a vendéglátó üzletek tulajdonosai szeptember elsejéig mentesülnek a teraszhasználati díj alól. Niedermüller Péter ezt úgy értelmezte, csak fizetési halasztásról van szó, így a helyi vállalkozóknak ősszel visszamenőleg is kiszámlázta az elmaradt díjat. A felháborodás hatására az önkormányzat a kormányhivatalhoz fordult jogértelmezésért, amely szabálytalannak minősítette a díjbeszedést. Érdekes, hogy a fenti kormányrendeletet Niedermüller Péter kivételével mindegyik városvezető helyesen fogta fel.

A polgármester a fejlesztések leállítását, a szociális támogatások megkurtítását a kerület nehéz gazdasági helyzetével indokolja. „Önök is érzik a kormányzati elvonások hatását, hiszen idén nem jut mindenkinek önkormányzati fenyőfa” – szabadkozott a városvezető. A kerületi újságnak százmilliós kifizetetlen számlákról és a kerület működését veszélyeztető adósságállományról is beszélt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a mostani vezetés az önkormányzatot 10,2 milliárd forint plusszal, adósságoktól mentesen, folyamatban lévő beruházásokkal, fejlesztésekkel kapta meg. Miközben a polgármester nehéz gazdasági helyzetre panaszkodik, bőven megnőtt a vezetői díjazások és az ügyvédi kifizetések összege. Az előző ciklushoz képest, amikor csak egy rendes és egy társadalmi megbízású alpolgármester volt, a városháza jelenleg négy főállású alpolgármestert foglalkoztat közel egymilliós fizetéssel és kabinettel. Ez az ötéves ciklussal számolva legalább negyedmilliárd forint kiadás a kerületnek.

– Mint ahogy titok övezi a Transparency International tevékenységét, úgy nem tudni azt sem, hogy az a Czeglédy Csaba, akinek felfüggesztették az ügyvédi tevékenységét, milyen tanácsokat adhat az önkormányzatnak. Csak most engedtek betekintést a teljesítésigazolások egy részébe, amelynek a vizsgálata folyamatban van – mondja a Demokratának Bajkai István országgyűlési képviselő, a Fidesz erzsébetvárosi elnöke.

Mivel Niedermüller Péter előszeretettel hangoztatja, hogy a kerületben az előző ciklusban súlyos bűncselekmények történtek, a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodát valószínűleg az előző városvezetés általuk vizionált visszás ügyeinek feltárásával bízták meg, amely feladatot az iroda eddig minden eredmény nélkül látott el. A 90 millió forintos megbízási díj azonban ablakon kidobott pénz olyan költségvetési helyzetben, amikor a polgármester szerint a kultúrház közüzemi számláit sem tudják kifizetni.

A Molnár Antal Zeneiskola részére felújított épület

Hűtlen kezelés

Apropó, kultúrház. A fideszes városvezetés több mint 200 millió forintból újította fel a Wesselényi utcai Eröművház épületét, amely a kerület kulturális központjává vált: koncertek, előadások, kiállítások, családi programok, civil rendezvények, nyári táborok helyszínéül szolgált, és otthont adott Európa egyedüli zsidó tematikájú televíziójának, a kerületi Heti TV-nek és a nemzetközileg elismert, Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekarnak is. Mindez már a múlté, mert mind a Heti TV-nek, mind a 100 Tagú Cigányzenekarnak távoznia kell az ingatlanból, hogy a Milestone Institute nevű tehetséggondozó iskola költözhessen a falai közé. Miközben az önkormányzat hangoztatja, hogy minél több bevételre van szüksége, a legalacsonyabb bérleti díjat ígérő pályázónak adta bérbe az ingatlant, ami Bajkai István szerint felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

– Az önkormányzatiság egyik alapvető ismérve a kulturális élet támogatása. Ha egy önkormányzat még egy kultúrházat sem képes fenntartani, felmerül a kérdés, hogy önkormányzatnak nevezhető-e. Vajon a városvezetés a helyi közösséget szolgálja, vagy az önkormányzatot csak ultrakapitalista vállalkozásnak tekinti? Miközben a fideszes városvezetés ügyelt arra, hogy az Eröművház független, sokszínű kulturális élet helyszíne legyen, az új városvezetés azonnal megszünteti, és DK-s kampányközponttá silányítja. Erzsébetváros kulturális központjából DK-s janicsárképzőt, egy mini CEU-t hoznak létre a saját bázisuk építésére. Niedermüller Péter egy politikai komisszár, aki nem a kerületiek, hanem a saját pártja érdekeit képviseli – teszi hozzá Bajkai István.

Országos botrány lett a Damjanich utca 4. alatti épület bérleti jogának pályáztatásából is. Az 1300 négyzetméteres ingatlant az előző városvezetés a kerületi Molnár Antal Zeneiskola részére újította fel. Az előző testület, beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is, megszavazta, hogy az épületben a zeneiskola kapjon helyet. Ennek ellenére az új vezetés az ingatlant nem adta át nekik, hanem pályázatot írt ki, amelyen a Várkonyi Zoltán Alapítvány egyedüli indulóként nyert, mégis jogilag érdekes módon a FreeSZFE Egyesület vette birtokba az alapítvány helyett. Az egyesület hetvenszázalékos kedvezménnyel bérelhette volna az ingatlant, de az országos közfelháborodás hatására visszaléptek, és közölték, hogy nem költöznek be. A zeneiskola sorsa azonban ezzel még mindig nem rendeződött, mert a városvezetés továbbra sem járul hozzá, hogy a zeneiskola beköltözzön, az új bérlőre újabb pályázatot írnak ki.

Niedermüller Péter nevéhez fűződik az önkormányzatiság történetének eddigi legnagyobb inkasszója, amelynek kapcsán a bűncselekmény, hűtlen kezelés gyanúja is felmerült.

– Még Hunvald György polgármestersége alatt a városháza az önkormányzatra nézve hátrányos szerződést kötött a Király utcai 23–27. számú ingatlanok eladására, ami miatt több per is indult. A tízéves pereskedést a fideszes városvezetés által kötött új, módosított szerződés zárta le, amely figyelembe vette a kerület érdekeit is. A liberális városvezetés figyelmét vélhetően elkerülte az új szerződés határidőkkel kapcsolatos kitétele, így a bírósági végrehajtó 417 millió forint kötbért emelt le az önkormányzat számlájáról. Valószínű, hogy az önkormányzat mulasztást követett el, mert semmit nem tett a kötbér elkerülése érdekében. Ez azért nem meglepő, mert a hatalomváltás után – leszámolásnak is beillő módon – mindenkit elküldtek a városházáról, aki bármilyen módon köthető volt a Fideszhez, így többek között a legjobb ingatlanjogi szakértőket is – fejti ki Bajkai István.

A választókerületi elnök szerint Niedermüller Péter olyan antiszociális programot hajt végre, amelynek semmi köze a baloldalisághoz.

– Ha a baloldal elárulta volna szándékait a kerülettel kapcsolatban, hogy a kerület kulturális központját felszámolják, vagy a zeneiskolának nem adják át a számukra felújított épületet, illetve minden fejlesztést leállítanak, nem biztos, hogy ők és Niedermüller Péter nyert volna a választásokon – mondta Bajkai István.

Mint hozzáteszi, Niedermüller Péter bő egyéves polgármesteri tevékenysége előre jelzi, mi vár az országra, ha a Gyurcsány Ferenc által irányított ellenzék venné át a hatalmat.