Fotó: Gergely Szilárd
Az új képviselő-testület
Hirdetés

Nagykanizsán megvalósult a teljes ellenzéki összefogás: az Éljen VárosuNk! Egyesület elnevezésű szivárványkoalíció az LMP, a Jobbik, az MSZP, a DK és a Momentum részvételével alakult a választások előtt fél évvel. Az önkormányzati választásokon Balogh László 49,3 százalékot ért el, Hári Tibor összellenzéki jelölt (45,9 százalék) előtt. Az egyéni választókerületeket ugyanakkor 6:4 arányban az ellenzék nyerte, kompenzációs listáról pedig 2-2 fideszes és ellenzéki jelölt jutott a testületbe. Így a polgármesterrel együtt az ellenzéknek 8-7-es többsége van. Nem csak a képviselő-testület összetétele mutatja, mennyire volt szoros a választás Nagykanizsán. Balogh László polgármesterre ötszázzal szavaztak többen, mint az ellenzék jelöltjére. Az ellenzéki képviselőjelöltek pedig csak kétszázzal kaptak többet, mint a Fidesz indulói. Ennek ellenére az ellenzéki összefogás képviselői semmiféle hajlandóságot nem mutatnak az együttműködésre, helyette a totális hatalom kiépítésére törekednek, ami a legutóbbi testületi ülésen vált nyilvánvalóvá.

Jönnek a tanácsnokok

A nagykanizsai képviselő-testület november végi ülésén a közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNk! Egyesület nyolctagú frakciója módosító javaslatot nyújtott be a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatához. A Fidesz-frakció tanácskozási szünetet kért, mert a javaslatot csak fél órával a közgyűlés kezdete előtt kapták kézhez. Dr. Fodor Csaba, az ellenzéki szövetség frakcióvezetője azzal indokolta a módosítást, hogy olyan SZMSZ-t akarnak, amely a közgyűlési többséghez, nem pedig a polgármesterhez rendel bizonyos dolgokat. A közgyűlés nyolc igen, hét nem szavazattal fogadta el a javaslatot.

A következő napirendi pontban Balogh László javaslatot tett az alpolgármesteri tisztségre. Szeretné – úgymond –, ha vele azonos oldalon álló alpolgármester segítené a munkáját, majd felajánlott az ellenzéki szövetségnek két alpolgármesteri helyet is. Mindezt az Éljen VárosuNk! frakciója elutasította, majd közölték, a módosított SZMSZ révén létrehoznak négy tanácsnoki pozíciót, amelynek jelentőségét többek között az adja, hogy a tanácsnokok ellenjegyzése nélkül nem kerülhet előterjesztés a közgyűlés elé.

Fotó: Kovács Krisztián
Balogh László

A közgyűlés után az Éljen VárosuNk! frakció azonnali soron kívüli ülést kezdeményezett, amelyen tovább nyirbálták a polgármester jogkörét. A vagyonrendelet módosítása értelmében a jövőben az önkormányzati érdekeltségű cégekben a tulajdonosi képviseletet nem a polgármester, hanem egy, a közgyűlés által választott képviselő látja el. Eldöntötték nyolc önkormányzati cég vezetőjének a leváltását, és megválasztották a tanácsnokokat. Az ellenzéki pártkoalíció a Fidesz–KDNP-nek egyetlen bizottsági elnöki pozíciót sem adott, a bizottságokba is csak egy-egy képviselőt delegálhatnak. A testületi ülés utáni sajtótájékoztatón Bizzer András, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hasonló politikai mészárlásra Nagykanizsán, de talán sehol az országban nem volt példa.

–  Előkerültek a régi elvtársak, barátok, akiket most ügyvezetői posztokkal fizettek ki. A négy tanácsnoki pozíció pedig extra gázsival jár. A szivárványkoalíció kifizetőhelyként tekint Nagykanizsára. Szűk többségükkel már az első ülésen visszaéltek – mondta a frakcióvezető.

Tisztesség és demokrácia?

Dr. Fodor Csaba, akit a zárt ülésen tanácsnokká választottak, a Demokrata kérdésére elmondta, azért volt szükség a cégvezetők azonnali leváltására, mert az ellenzéki képviselők nem jutottak hozzá fontos információkhoz, továbbá hiába jelezték a közgyűléseken szakmai kifogásukat, mindig lesöpörték őket az asztalról. A média működésével kapcsolatban pedig az arányosságot, a tisztességes tájékoztatást kérték számon, de ezt sem vették soha figyelembe. Mint kifejtette, csak a személycserékkel látják esélyét annak, hogy a jövőben változás álljon elő.

–  Az elmúlt években világossá tettük, hogy ha a választók felhatalmaznak minket, leváltjuk azokat a cégvezetőket, akikkel nem tudunk együttműködni. Ezt nem titkoltuk a kampányban sem – jelentette ki. A tanácsnoki rendszerrel kapcsolatban elmondta, azt az önkormányzati törvény lehetővé teszi.

–  Amíg a polgármester nem hajlandó olyan neveket a közgyűlés elé terjeszteni, akiket megszavaznánk alpolgármesternek, addig szükségünk van arra, hogy az előkészítésben és a döntéshozatalban az adott területhez értők legyenek jelen – mondta. Hozzátette, ha a polgármester elfogadja személyi javaslataikat az alpolgármesteri pozíciókra, akkor a tanácsnoki rendszert átalakítják, de nem szüntetik meg.

Kérdésünkre, hogy támogatják-e a megkezdett fejlesztéseket, azt felelte, hogy azok szerinte jórészt politikai és médiablöffök.

–  Jelen állás szerint a Modern városok programból csak a sportcsarnok valósulhat meg, viszont az uszodára vonatkozó pályázatot ki sem írták. Ha ott tartunk, hogy látjuk, ténylegesen meg is valósulhatnak, nem csak beszélnek róla, akkor minden olyan beruházást támogatni fogunk, amely a város érdekét szolgálja – magyarázta.

Bilicz Csaba, a Vagyongazdálkodási és Szolgáltatási Zrt. egykori vezérigazgatója a Demokratának elmondta, a nyolc önkormányzati cég anyagi helyzete stabil, pénzügyi okok nem indokolhatták a vezetők leváltását.

Fotó: Kovács Krisztián
Bilicz Csaba

–  A vagyongazdálkodási cégnek az idén 800 millió forint árbevétele keletkezett, és az elmúlt évek közel ötvenszázalékos béremelését saját erőből gazdálkodta ki, ehhez nem kellett segítséget kérni az önkormányzattól. Az Éljen VárosuNk! képviselői azt hangoztatják, szakértőket neveznek ki a cégvezetésbe. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy pártpolitikus, Zakó László, a Jobbik regionális igazgatója vagyongazdálkodási szakember volna, avagy az ATV újságírója, Tar Mihály független és objektív tájékoztatást tudna megvalósítani – mondta.

Bilicz Csabának határozott idejű, ötéves munkaszerződése volt, ami 2020 júniusában járt volna le – csakúgy mint más leváltott vezetőké is. Mivel szerződésük szerint jár nekik a munkabér, a megszüntetése több millió forint pluszkiadást jelent a városnak.

–  Úgy gondoltam, legalább a látszatát fenntartják annak, amit a kampányban ígértek, és együttműködőek lesznek. Az ellenzéki szövetség képviselői azt állítják, annak idején a kormánypárt is hasonló tisztogatást hajtott végre. A valóság ezzel szemben az, hogy mindegyik önkormányzati cég esetében megvárta a fideszes többségű képviselő-testület a szerződések lejártát, a kinevezések pedig pályáztatás útján történtek – jegyezte meg.

Háború vagy építkezés?

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere sajnálatát fejezte ki azért, hogy a közös munka elkezdése helyett a közgyűlés egy bizonytalan, csekély többséggel kierőszakolt helyzet mellett döntött.

–  A négy tanácsnok megválasztása, az új bizottsági struktúra, az önkormányzati delegálásokba való drasztikus beleszólás, a cégvezetők azonnali leváltása, a polgármester jogainak csorbítása erődemonstrációval ér fel. A másik oldal múltbeli sérelmekre hivatkozva visszaélt csekély mértékű többségével. Háborús viszony alakult ki, ahol lehetetlen építkezni – mondta a Demokratának a polgármester.

Bizonyossá vált, hogy szavaikkal ellentétben az Éljen VárosuNk! pozícióéhsége jelentősen megnehezíti az együttműködést. Például a korábbi 35 bizottsági tag helyett most 48 főt delegáltak a bizottságokba, amelyek számát szintén megnövelték. Balogh László polgármester a megegyezés lehetőségét most abban látja, hogy a testület hozzájárul egy általa választott alpolgármesterhez, ez esetben az ellenzéki szövetség ajánlhatna két másikat.

Az önkormányzati törvény értelmében a polgármester ha nem elégedett az alpolgármesterrel, visszavonhatja annak jogosítványait. Balogh László szerint az ellenzéki szövetség képviselői talán éppen attól tartanak, hogy a polgármester élne ezzel a jogával, ezért döntöttek a tanácsnokok mellett. Jellemző, hogy a tanácsnoki rendszert az ellenzék országosan is modellértékűvé teheti azokban a testületekben, ahol egy-két fős többsége van.

–  Hiszek abban, hogy megteremthető egyfajta helyi minimum. A Modern városok program, a „Kanizsa vár vissza” fiatalokat segítő és hazaváró programja, a Velodrom-projekt, a sportcsarnok és az uszoda mind-mind olyan lehetőségeket jelentenek a településnek, amelyeket párthovatartozástól függetlenül támogatni kell, hiszen ezek évtizedes kanizsai álmok – összegezte reményeit a polgármester.

Az e heti közgyűlésen ezért Balogh László állásfoglalást kér a testülettől, támogatják-e a nevezett fejlesztéseket. Most kiderülhet, saját és elvtársaik pozícióba helyezésén túl hajlandóak lesznek-e az ellenzék képviselői a város érdekében a minimális együttműködésre.