Bár a múlt szombaton párttá alakult Momentum tagjai, korukból adódóan, nem vehettek részt az elmúlt két és fél évtized politikai küzdelmeiben, ez nem jelenti azt, hogy olyan „tiszták és civilek” lennének, mint ahogy az ellenzéki média láttatni akarja. MSZP-s, SZDSZ-es politikus szülők, baloldali háttértámogatók, Soros-szervezetek és liberális médiakapcsolatok is felbukkannak az új szervezet mögött.

Hirdetés

Az „apák és fiúk” kérdéskör a rendszerváltozás óta jelen van a legújabb kori magyar közéletben. A téma először egy, a Csurka István-féle Magyar Fórumban 1990 tavaszán megjelent írás kapcsán merült fel, amely az akkor még radikálisan antikommunista SZDSZ politikusainak családi hátterével és múltjával foglalkozott. A cikk heves vitákat váltott ki, az érintettek nem csupán jogi úton támadták, de morális köntösbe bújtatott vita is indult: felelőssé tehető-e bárki felmenői tetteiért. Nos, természetesen nem. Gaz­ember szülőknek is lehet nagyszerű gyerekük és fordítva, és ugyanez igaz politikai szempontból is – bár az esetek többségében a szülők beállítottsága meghatározó, ám számos példa akad arra is, hogy a fiatalabb generáció teljesen mást képvisel, mint a felmenői.

Az 1990-es Apák és fiúkat aztán teljesen más megvilágításba helyezték a megjelenést követő évek történései. Az írás már az első szabad választások előtt is sokakat elbizonytalanított, 1994-re azonban végképp lekerült a szabad demokratákról az antikommunista máz, és az SZDSZ, kutyát csóváló farokként, a lelkiismeret-furdalás legapróbb jelét sem mutatva, vígan csatlakozott az MSZMP utódpártjához. Hányan és hányan voltak, akik csak ekkor csaptak a homlokukra: hogyan hihették el egy percig is az antikommunista mesét?

Amikor a Curiosa Investigatores Csoport Momentumról szóló kutatásainak összegzését kezünkbe vettük, azonnal a fentiek jutottak eszünkbe. Már a nolimpiás kezdeményezés kapcsán is megállta a helyét az SZDSZ-szel való összevetés, hiszen momentumos fiatalok is ugyanúgy egy fontos nemzeti ügyet fúrtak meg, ahogyan ezt jó néhányszor megtette az SZDSZ is története során, ám itt többről van szó. Egészen pontosan arról, hogy bár az anyag a Momentum mindössze kilenc vezetőjével, meghatározó figurájával foglalkozik bővebben, közülük mindjárt hárman is vannak, akiknek az apja a szocialisták, illetve a szabad demokraták politikusa volt. Nem párttagja, nem szimpatizánsa, hanem országgyűlési képviselője, vezetőségi tagja. Aztán akad olyan momentumos fiatal, aki két és fél évvel ezelőtt még maga is a „baloldali összefogás” jelöltje volt az önkormányzati választáson, és persze felbukkannak még George Soroshoz kötődő intézmények, szervezetek is.

Korábban írtuk

És akkor még nem beszéltünk Haris Éva, az MSZP egykori helyettes választmányi elnökének és önkormányzati képviselőjelöltjének feltételezett szerepéről – még a szocialista Szanyi Tibor őt sejti a mozgalom mögött a Pesti Srácoknak adott interjúja szerint.

– Akár hiszi, akár nem, az MSZP-n belül már hónapok óta nyílt titok volt, hogy a Haris Éva gründol valamit, és milyen érdekes, hogy a Momentum mögött éppen Haris Éva meg a pénze tűnik fel – jelentette ki Szanyi a portálnak. – Ez számomra világosan az Éva műve, mert ingatlanmogul férje segítségével megvan az a képessége, hogy finanszírozzon egy új alakulatot.

Mindezt a pszichiáter végzettségű Haris hevesen cáfolja.

– Nagyon szívesen mondanám, hogy én vagyok a mágus, akiktől ez a csoport ilyen jó, de csalódást kell okoznom. Néhányukkal való rövid találkozásunkkor meglepődtem a profizmusukon, a stratégiai készségükön, a műveltségükön, az elszántságukon és az összetartásukon – fogalmazott Szanyinak küldött nyílt levelében. – Az a rossz hírem Neked és a pilhálféléknek, hogy nemhogy nem kellett tanácsot adni Nekik, de magam tanultam Tőlük, így egyetlen segítségnek maradt két tucat leharcolt szék és néhány asztal, ami a saját tagdíjukból bérelt szuterénjükben segített az elindulásban – írta Haris Éva.

Haris Éváról azért nem árt tudni, hogy nem csupán az MSZP választmányi vezetőségének volt tagja, de alapítója volt a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladásnak is. 2015 nyarán pedig az Index nyomán a Demokratában is beszámoltunk a Kontroll Csoport néven működő baloldali értelmiségi körről, amely akkoriban olyan „szakpolitikai alternatívákat”, „víziót” kívánt kidolgozni és bemutatni, amellyel a jelenlegi kormány leváltható. A csoportban például Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, Balázs Péter volt külügyminiszter és a balos politikai szalonokat szervező Bitó László mellett Haris Éva is szerepet vállal. Ez a kör találta ki Bajnai Gordon 2014-es miniszterelnök-jelöltségét, illetve Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét is, s bár végül mindkét terv csúfosat bukott, befolyásukat azért ez a két történet is jól mutatja.

Az a Haris Éva tehát, aki közreműködött már baloldali jelöltek kiválasztásában, és akinek férje, a volt SZDSZ-es Haris György nagyvállalkozó korábban a 100 leggazdagabb magyar listáján is szerepelt, azt állítja, hogy csak összefutott a momentumosokkal – akik között véletlenül MSZP-s, SZDSZ-es csemeték is vannak –, s adott nekik két tucat használt széket és asztalt. Valahogy nem tűnik életszerűnek a dolog.

Persze a balliberális sajtó, amely nyilván tisztában van a mai parlamenti ellenzék alkalmatlanságával és reménytelenségével, úgy állítja be a Momentum vezetőit, mint tiszta, lelkes, a mai magyar kormánnyal szemben kritikus fiatalokat. Ilyen szempontból kiváló alany a mozgalmat – illetve most már pártot – vezető Fekete-Győr András, akinek apja nem volt balliberális politikus, sőt Fekete-Győr állítása szerint, alapvetően jobboldali beállítottságú.

– Arra emlékszem, hogy az SZDSZ nálunk inkább szitokszó volt a családban, ahol szinte mindenki velejéig fideszes volt, és én is ebbe nőttem bele – mondta az Index portréjában.

Imázsépítés tekintetében további előny, hogy Solymáron járt általános iskolába, az I. kerületben gimnáziumba, a II. kerületi Pesthidegkúton futballozott – vagyis csupa olyan helyhez köthető, amely polgári környékként ismert. Valószínűleg az sem véletlen, hogy a múlt hét végi párttá alakuláskor megválasztott felső vezetésből kimaradt Mécs Imre fia, Mécs János, és Fekete-Győr mellett az elnökség másik négy helyére is olyan fiatalok kerültek Orosz Anna, Pottyondy Edina, Soproni Tamás és Kádár Barnabás személyében, akiknek szülei nem voltak balliberális politikusok.

A Momentum eddig sikertörténet, hiszen közéleti belépőként megbuktattak egy nagy nemzeti ügyet, ezáltal ők a Fideszt gyűlölők új hősei. Mindez persze nem sikerülhetett volna a balliberális parlamenti ellenzék nélkül, hisz a pályázatot nem az aláírásgyűjtés és az esetleges népszavazás miatt kellett visszavonni, hanem mert megbomlott az a politikai egység, ami elengedhetetlen lett volna ahhoz, hogy a NOB döntéshozói mellettünk határozzanak szeptember közepén. Érdekes viszont, hogy az MSZP vagy az LMP miért segíti őket? Ennyire fontos, hogy keresztbe tegyenek a kormánynak? Félnek a szavazóik haragjától? Nem látják, hogy ezzel hosszú távon saját magukat gyengítik? Vagy egy új generáció felépítésén és elfogadtatásán dolgoznak? A következő hónapok fontos kérdése lesz, hogy együtt, vagy egymás ellen küzdenek tovább.

Bándy Péter

Kapcsolódó: http://demokrata.hu/hir/belfold/apak-fiuk-es-lanyok