Lapzártánk után, szerdai nappal hatályon kívül helyezte az egri közgyűlés október 29-én megszavazott két határozatát. Az egyik Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgatója kinevezésének elutasításáról, a másik Szőcs Artur direktori kinevezéséről döntött. Vagyis a városvezetés korábbi szándéka ellenére Blaskó Balázs marad az egri teátrum vezetője.

Fotó: Somfai Sándor / Demokrata
Hirdetés

– Az egri közgyűlés önnel szemben Szőcs Arturt választotta meg a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Ez­után úgy fogalmazott az Origónak adott interjújában, hogy „hamis és igaztalan eljárásban halálra ítélte ez a döntés” a teátrum működését. Miért gondolja így?

– Az Emmi és Eger önkormányzata között köttetett, a szakminiszter és a város polgármestere által aláírt közös működtetési megállapodás keretein belül az önkormányzat kötelezettséget vállalt arra, hogy a színház vezetőjének kinevezésekor azt támogatja, akit az előadó-művészeti törvény útmutatása szerint felkért szakmai bizottság javasol. Ettől abban az esetben lehet eltérni, ha az emberi erőforrások minisztere és a polgármester közösen tesz javaslatot egy másik személyre. A miniszter úr és a polgármester úr között volt egyeztetés a közgyűlés előtt, de nem jutottak közös nevezőre, így a közgyűlésnek az én pályázatomat el kellett volna fogadnia, hiszen a szakmai bizottság egyedül engem javasolt. Gyakorlatilag nem is kerülhetett volna más pályázó a közgyűlés elé, ám az önkormányzat által összehívott Városimázs Bizottság – úgy, hogy tagjai meg sem kapták, nem ismerték a pályázatokat – Szőcs Artur mellett szavazott, őt javasolva igazgatójelöltként a közgyűlésnek. Olyan törvényi és kormányhatározati paragrafusokra hivatkoznak, amelyek indokként, jogi szakértői vélemények szerint, nem állják meg a helyüket. Egy, a szerződést illetően inkompetens bizottság tehát álláspontom szerint minden jogi alapot nélkülözve vétózta meg a szaktárca és a város közötti megállapodást. Ebbe a tragikus politikai komédiába méltatlan volt belerángatni Szőcs Artur személyét is. Véleményem szerint ő is áldozata ennek a cirkusznak.

– Mirkóczki Ádám polgármester egy, a szavazást megelőző sajtótájékoztatón néhány papírt felmutatva azt mondta: elszámolás helyett ön „kézzel írt, ki nem fejtett, összevissza számokat, adatokat” adott le októberben.

– A polgármester úr és Mirkóczi Zita képviselő asszony a színházból régebben kikerült, gazdasági munkatársam által segédanyagként papírra vetett, kézzel írt előzetes latolgatásokat, lehetőségeket, lehetséges pénzügyi átcsoportosításokat tartalmazó piszkozatot lobogtatott a színház hivatalos elszámolásaként…

Korábban írtuk

– Heten nyújtottak be pályázatot, végül Szőcs Arturral ketten maradtak versenyben. De úgy tudjuk, nem volt egyértelmű, hogy újra indul. Valóban bizonytalan volt abban, hogy beadja-e a pályázatot?

– Tíz nagyon kemény év van mögöttem intézményvezetőként. Kicsit belefáradtam. Annyi fenyegető körülmény veszélyeztette azonban a társulat létét, hogy úgy döntöttem, folytatnom kell, nem hagyhatom, hogy amit egy évtized alatt közösen felépítettünk, szétessen. Nagy a bizonytalanság: eleve a pandémiás helyzet miatt, ehhez járul, amit a közalkalmazotti státus kivezetése okoz, és mindezt tetézi, hogy ebben az önhibáján kívül lepusztult állapotban az önkormányzat nonprofit kft.-vé kívánja átalakítani az intézményt. Úgy gondolom, nekem megvan mindaz a tapasztalatom, gyakorlati rutinom, helyismeretem, amely lehetővé teszi, hogy a leginkább megnyugtató módon élje túl színházunk a nem kis nehézségeket.

– Októberben bizalmi szavazást tartott a társulat, ahol a nagy többség támogatta önt.

– Amellett, hogy éreztem a bizalmat – már csak abból is, hogy a közalkalmazotti státus kivezetésével kapcsolatban csak néhány nem művészeti dolgozónk kérte végkielégítését, és a társulat egyben maradt –, tudnom kellett, az egyre sűrűsödő nehézségek ellenére mellettem állnak-e, úgy ítélik-e meg a helyzetet, ahogy én. A titkos szavazást a közalkalmazotti tanács és a szakszervezet szervezte meg, s a tétje az volt, hogy visszavonom-e a pályázatomat. A társulat több mint 76 százaléka támogatott.

– Honnan hová jutott a Gárdonyi Géza Színház az elmúlt tíz eszten­dőben?

– Annak idején 75 millió forintos számlatartozást kezelve kellett átvennem az intézményt. A megyék intézményfenntartó szerepének megszűnte után, 2012-ben a város önkormányzatának fenntartásába kerültünk. Sajnos az akkori közgyűlés megszüntette a vezetői döntés alapján adható juttatás lehetőségét, ezzel tovább csökkentve mozgásteremet. Ennek ellenére, a teljes társulat megfeszített munkája nyomán, a hatezer fő körülire csökkent bérletes nézőszámot duplájára emeltük. A 2014/2015-ös évadban 13 500-as bérlőszámot értünk el, az előadások száma száznyolcvanról háromszáznegyvenre emelkedett, 103,7 százalékos nézői telítettséggel az évad leglátogatottabb színháza volt a teátrumunk. Nézettségünk azóta is stabil, jegyeladásunk növekedése mellett bérleteseink száma átlagosan tizenegy-tizenkétezer. Heves megyei bérleteseink mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyei, sőt budapesti bérletesekkel is büszkélkedhetünk.

– November 12-ig az eddigi összesen három, jelenleg egy koronavírusos eset miatt bezáratta a színházat. Van tervük arra vonatkozóan, hogy a következő hetekben hogyan tudnak működni?

– A pandémia első hulláma alatt egy informatikai cég segítségével a Facebook-oldalunkon közvetítettük eredetileg archiválási szándékkal rögzített elő­adásaink felvételeit. Kezdeményezésünk egyre több nézőt vonzott az interneten, hazai online látogatóink mellett sok ország magyarjaitól jöttek nagyon pozitív visszajelzések. Október 17-én gyerekeknek szóló bemutatónk, a Rigócsőr királyfi volt az első, amelyre színházunk nézőterére és online nézőként egyaránt lehetett jegyet vásárolni. Az előadást élő egyenes közvetítésben is lehetett követni. Számítunk a járványhelyzet miatti intézkedések szigorodására. Amíg más lehetőség nem lesz, ha a központi intézkedések ezt megengedik, egyelőre teljesen elmozdulunk majd az online előadások felé.

– Mikor zárulhat le a jogi vita az igazgatói poszttal kapcsolatban?

– Nagyon reméljük, hogy minél hamarabb. A színháznak szüksége van az állami támogatásra, különösen a saját bevételünk erős csökkenése mellett. Márpedig a működtetési megállapodás szerint ha a fenntartó, vagyis az önkormányzat szerződésszegése miatt azonnali hatállyal felmondják a megállapodást, akkor a támogatási jogviszony keretében nyújtott teljes támogatás, az ezt megalapozó támogatói okirat alapján, visszajár az Emminek, a társműködtetőnek. Olyan a kialakult helyzet, hogy még egy számunkra pozitív, de elkésett jogi döntés is felbecsülhetetlen károkat okozna. Szomorú, hogy nemzeti érzelmű, most a szivárványkoalícióban feszítő közeli ismerőseink, barátaink együtt teszik tönkre tisztán politikai okokból azt a színházat, amelynek hitvallásával, irányvonalával mélyen egyetértettek. Mirkóczki Ádám polgármester, Berecz Mátyás alpolgármester és Csillag Tamás, a Városimázs Bizottság külsős tagja az Egri Vitézlő Oskola tagjaiként évek hosszú során át közreműködtek, utóbbi kettő még idén is, az Egri csillagok musical előadásaiban. Részt vettek a nagy sikerű csíksomlyói előadáson is, melyet 2006-ban, a szégyenteljes eredménnyel zárult kettős állampolgárságot célzó népszavazás után az Agria Játékok egyik ügyvezetőjeként szerveztem. Százezres nagyságrendű néző előtt tehettünk hitet nemzeti összetartozásunk fontossága mellett. Az előadás után a színpadon állva lelkesülten hallgatták, amint a Ceceynét játszó Saárossy Kinga mindnyájunk nevében a székely autonómiatörekvések támogatására buzdít, és könnyes szemmel énekelték a magyar és a székely himnuszt…