Kovács Attila azt mondta, komoly politikai válságot okozhat, ha kiderül, hogy az Európai Bizottság erélytelenül tárgyalt a nagy gyógyszercégekkel az oltóanyagokról.

Hirdetés

Magyarország ellenben – az orosz készítmény engedélyezésével – lépéselőnybe került a vakcinabeszerzés ügyében – jelentette ki.

A projektvezető szerint az Európai Bizottság sajnos a mostani válságot is arra próbálja felhasználni, hogy hatásköröket vonjon el a tagállamoktól, ez azonban sokaknak nem érdekük, így Magyarországnak sem.

Idén a decemberben nyilvánosságra hozott „demokráciavédelmi” jogalkotási kezdeményezések is meghatározóak lesznek az unióban. Könnyen lehet, hogy „új gumicsonttá” válik a demokrácia fogalma. Ennek ugyanaz a veszélye, mint a jogállamisági vitának: egységes értelmezést akarnak ráhúzni az összes tagországra – hangoztatta Kovács Attila.

Korábban írtuk

Az EU nemzetközi viszonyaiban változást hoz idén, hogy beiktatták az Egyesült Államok új elnökét, bár a projektvezető illúziónak tartja, hogy Washington a transzatlanti kapcsolatokra összpontosítana. Inkább Ázsiára és a csendes-óceáni térségre fókuszál majd – vélekedett. Kovács Attila meglátása szerint új típusú kapcsolat alakul ki Nagy-Britanniával is, az Afrikával fenntartott viszony jellege pedig változatlanul napirenden marad.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese azt mondta, hogy idén is a migráció lesz az egyik legfontosabb kérdés az EU-ban. A bevándorlás ügye öt éve napirenden van. Nő a migrációs nyomás, és kérdés, hogy lesz-e valaha új migrációs rendszere az EU-nak – emelte ki. Hozzátette: 2021 is arról fog szólni, hogy a szolidaritás újabb definícióját próbálják megtalálni a tagországok.

Másik nagy „slágertémának” a jogállamiságot nevezte. Azt hangoztatta, hogy ebben nem sok változásra számítanak. Az új jogállamisági jelentéstől sem várnak objektív, független megközelítést, főleg mivel közelednek a magyar országgyűlési választások – mondta Kurucz Orsolya.

A projektvezető-helyettes megemlítette továbbá a gazdasági helyreállítás ügyét is, megjegyezve, hogy ez szintén terítékre kerül az EU-ban idén.