Bár a múlt szombaton párttá alakult Momentum tagjai, korukból adódóan, nem vehettek részt az elmúlt két és fél évtized politikai küzdelmeiben, ez nem jelenti azt, hogy olyan „tiszták és civilek” lennének, mint ahogy az ellenzéki média láttatni akarja. MSZP-s, SZDSZ-es politikus szülők, baloldali háttértámogatók, Soros-szervezetek és liberális médiakapcsolatok is felbukkannak az új párt mögött.

Részlet a Demokrata március nyolcadikán, szerdán megjelenő összeállításból:

(…) És akkor még nem beszéltünk Haris Éva, az MSZP egykori helyettes választmányi elnökének és önkormányzati képviselőjelöltjének feltételezett szerepével – még a szocialista Szanyi Tibor őt sejti a mozgalom mögött a Pesti Srácoknak adott interjúja szerint.

– Akár hiszi, akár nem, az MSZP-n belül már hónapok óta nyílt titok volt, hogy a Haris Éva gründol valamit, és milyen érdekes, hogy a Momentum mögött éppen Haris Éva meg a pénze tűnik fel – jelentette ki Szanyi a portálnak. – Ez számomra világosan az Éva műve, mert ingatlanmogul férje segítségével megvan az a képessége, hogy finanszírozzon egy új alakulatot.

Mindezt a pszichiáter végzettségű Haris hevesen cáfolja.

– Nagyon szívesen mondanám, hogy én vagyok a mágus, akiktől ez a csoport ilyen jó, de csalódást kell okoznom. Néhányukkal való rövid találkozásunkkor meglepődtem a profizmusukon, a stratégiai készségükön, a műveltségükön, az elszántságukon és az összetartásukon – fogalmazott Szanyinak küldött nyílt levelében. – Az a rossz hírem Neked és a pilhálféléknek, hogy nemhogy nem kellett tanácsot adni Nekik, de magam tanultam Tőlük, így egyetlen segítségnek maradt két tucat leharcolt szék és néhány asztal, ami a saját tagdíjukból bérelt szuterénjükben segített az elindulásban – írta Haris Éva.

Haris Éváról azért nem árt tudni, hogy nem csupán az MSZP választmányi vezetőségének volt tagja, de alapítója volt a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladásnak is. 2015 nyarán pedig az Index nyomán a Demokratában is beszámoltunk a Kontroll Csoport néven működő baloldali értelmiségi körről, amely akkoriban olyan „szakpolitikai alternatívákat”, „víziót” kívánt kidolgozni és bemutatni, amellyel a jelenlegi kormány leváltható. A csoportban például Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, Balázs Péter volt külügyminiszter és a balos politikai szalonokat szervező Bitó László mellett Haris Éva is szerepet vállal. Ez a kör találta ki Bajnai Gordon 2014-es miniszterelnök-jelöltségét, illetve Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét is, s bár végül mindkét terv csúfosat bukott, befolyásukat azért ez a két történet is jól mutatja.

Az a Haris Éva tehát, aki közreműködött már baloldali jelöltek kiválasztásában, és akinek férje, a volt SZDSZ-es Haris György nagyvállalkozó korábban a 100 leggazdagabb magyar listáján is szerepelt, azt állítja, hogy csak összefutott a momentumosokkal – akik között véletlenül MSZP-s, SZDSZ-es csemeték is vannak –, s adott nekik két tucat használt széket és asztalt. Valahogy nem tűnik életszerűnek a dolog.

A momentumos Csala Dániel különös kapcsolatairól itt írtunk.

A Demokrata március nyolcadikától kapható az újságárusoknál.