Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Arató Gergely (DK) szerint Magyarországon hét éve megszüntették a vallásszabadságot az új egyházi törvénnyel. Emlékeztetett: a jogszabály miatt már az Alkotmánybíróság is mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága pedig kártérítést ítélt meg az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek az egyházi státusz elvesztése miatt. Mikor állítják helyre a vallásszabadságot? – kérdezte ma az országgyűlésben. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a válaszát úgy kezdte: „annak mindig van egy bája, amikor kommunisták kérnek minket számon az egyházi törvény kapcsán”. Annyi bevett egyház, mint Magyarországon – harminckettő – sehol Európában nincs – hangsúlyozta. 

Emlékeztetett: korábban a „bizniszegyházak” visszaéltek a támogatásokkal. Annak a szervezetét szeretnék egyházi státuszban részesíteni, aki volt SZDSZ-es képviselő, Nobel-békedíjra terjesztette fel Soros Györgyöt és az egész magyarságot bűnösnek nevezi – mondta.