Fotó: MTI/Kiss Dániel
A székely ház udvarán felállított Wass Albert-szobor alkotója, Túri Török Tibor szobrászművész, Erős Pál, a Teveli Székely Kör elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a dombóvári választókerületben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje (b-j) a szobor avatásán a Tolna megyei Tevelen 2022. április 2-án
Hirdetés

Potápi Árpád János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a dombóvári választókerületben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a helyi székely ház udvarán felállított Wass Albert-szobor avatásán az írót idézve azt mondta: „a hazánk itt van, és népünk a magyar”.

Tegyünk azért, hogy ez továbbra is így legyen, a választáson szavazzunk a folytatásra, és négy nemmel védjük meg a gyermekeinket a külföldi lobbitól! – kérte a jelenlévőket.

Úgy fogalmazott: „védjük meg az országunkat a baloldaltól, amely háborúba és megszorításokba sodorná az országunkat, és amely magyart a magyar ellen fordított”.

Az államtitkár felidézte: Magyarországon az első kültéri Wass Albert-szobrot 2005-ben Bonyhádon állították fel, ekkortól „az író visszatért Magyarországra, a Kárpát-medencébe”.

Korábban írtuk

Amikor Wass Albert szobra otthonra talál egy-egy településen, az annak a jele, hogy a magyarság vállalja nehéz sorsú nagyjait – emelte ki.

Hozzátette: Tolna megyében, azon belül a Völgységben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az író elfoglalhassa méltó helyét a nemzet emlékezetében, és az irodalmi kánon élén.

„2010-től határokon átívelően azt üzenjük minden magyarnak, hogy összetartozunk (…) Magyarország kormánya felelősséget visel minden magyar sorsáért, éljen bárhol a világon. Abban is elkötetelezettek vagyunk, hogy támogatjuk a szülőföldön való boldogulást” – hangsúlyozta.

Megjegyezte, nem adhatnánk határozottabb választ Wass Albert üldözőinek, mint hogy immár 1 millió 200 ezer honfitársunk vált újra közjogilag a nemzet részévé, köztük az író fia, Wass Miklós.

A szobrot, Túri Török Tibor szobrászművész alkotását az államtitkár, a művész és Erős Pál, a Teveli Székely Kör elnöke avatta fel. A posztamensen Wass Albert-idézet olvasható: „Csak a vér és a nyelv tudja összekötni az embereket, s a közös múlt emléke.”

Az 1989-ben alakult, 75 tagú egyesület vezetője elmondta, a szobor felállításának projektjét 1,4 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

Wass Albert 1908. január 8-án született Válaszúton. Pályakezdő verseskötetei az 1920-as évek végén jelentek meg, 1934-es Farkasverem című, Baumgarten-díjjal jutalmazott regénye sikerét követően több, a korabeli Erdély jelenével és regényes múltjával foglalkozó könyve jelent meg, köztük A tizenhárom almafa. Az író a II. világháború végén emigrált, 1952-ig Németországban, majd haláláig, 1998. február 17-ig az Egyesült Államokban élt.