Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2022. szeptember 2. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülõtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk: az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg a napokban Magyarország-szerte. A plakátokon párhuzamot vonnak a magyarországi 1956 és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A felirat ugyanaz: „Ruszkik, haza!” A plakátokon az is szerepel: a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült,

és azt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta.

A történtek kapcsán szerdán Gulyás Gergely is megszólalt. 

– Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon.

Ez „szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan” – mondta a miniszter, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány egy háborúpárti kampány. 

Gulyás Gergely egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet, és legyenek béketárgyalások.

Korábban írtuk

Biden embere, David Pressman nagykövet azonban nem csak ennek kapcsán került a hírekbe. Kiderült ugyanis, hogy a Jobbik jelenlegi elnöke a közelmúltban nála vacsorázott. Sokak szerint teljesen érthetetlen, hogy az antiszemita kijelentéseiről ismert – például a zsidók listázását sürgető, illetve az izraeli állampolgárokat „már ránézésre és messziről” nemzetbiztonsági kockázatnak tartó – Gyöngyösi Márton hogyan vehetett részt a David Pressman által adott széderesti vacsorán.

A nagykövet egyébként szerdai sajtótájékoztatóján, a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, Gyöngyösi azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, mivel fontos számukra a különböző véleményen lévő és beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet.

Hozzátette, Gyöngyösi múltbeli kijelentései éppen ezért nem akadályai, de éppen indokai voltak meghívásának. Pressman hangsúlyozta, a jobbikos politikus azóta már megbánta kijelentéseit, most pedig „kipában, a leszbikus, homoszexuális és zsidó közösség tagjainak társaságában foglalt helyet asztalánál”.

Az említett szerdai sajtótájékoztatón egyébként kiderült: több mint ötven intézményre és személyre, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnökére vet ki szankciókat Washington annak érdekében, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Mindez óriási csalódást jelenthet a baloldalon: a dollármédia híreszteléseivel ellentétben ugyanis egyetlen kormánytag vagy kormánypárti politikus sem került fel az amerikai szankciós listára.