Hirdetés

Kunhalmi Ágnes (Facebook):

„A német soros elnökség utolsó időszakában jelentős európai politikai döntés születhet. Érvényben marad a jogállami mechanizmus, miközben a magyar és a lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy eláll a 7 éves uniós költségvetés és a helyreállítási alap vétózásától. Siker ez Magyarország számára, hiszen mégiscsak megkapjuk azt a 18 milliárd eurós támogatást, illetőleg kamatmentes hitelt, melyre a gazdasági visszaesés és a járvány miatt nagy szüksége van a magyaroknak.

Meghiúsult tehát Orbán azon terve, hogy a pénzügyi és a jogállamisági kérdéseket mereven elválasszák egymástól. A siker azonban még nem teljes. Az Európai Tanács (a tagállamok kormány- és államfőinek testülete) ugyanis mindaddig nem alkalmazza a jogállamisági kritériumokról szóló rendeletét, ameddig az Európai Bíróság nem dönt annak jogszerűségéről. Mivel erről szóló ítélete feltehetően csak 2022 közepén születik meg, a magyar országgyűlési választásokig Orbán Viktort a jogállamisági rendelet nem korlátozza. Ezért is szükséges, hogy a köztársaságpárti erők teljes együttműködése tovább erősödjön, a kormányváltás érdekében. A Fidesz-kormányt csak a magyarok tudják leváltani!”

Schiffer András (Facebook):

Manfred Weber: »Nincs olyan a világon, hogy nemzeti szuverenitás.« A Weber-félék az óriásvállalatok akarata alá akarják hajtani a társadalmakat. Ezzel szemben olyan globális együttműködésre lenne szükség, amelynek a globális nagytőke hálózatai helyett a szuverén, elszámoltatható – kisebbségi és regionális autonómiákból, önrendelkező közösségekből felépülő – nemzetállamok a résztvevői. Lehet más a világ!”

Korábban írtuk

Janez Janša miniszterelnök, Szlovénia (Mandiner):

„Magyarország számos sikeres reform­lépést tett a stratégiai kihívások kezelésére. Ezek egyike például a családpolitika. Ebben nemcsak Szlovéniának, hanem gyakorlatilag egész Európának előbb-utóbb követnie kell Magyarországot, különben halálra leszünk ítélve, vagy egyszerűen népek váltják egymást a migráció miatt, és a Nyugatrómai Birodaloméhoz hasonló vég vár ránk. Nincsenek tanácsaim a magyar döntéshozóknak. Számos nyugaton élővel ellentétben nem képzelem azt, hogy jobban ismerem a magyar választópolgárok igényeit és érdekeit, mint ők maguk. Ez nemcsak arrogáns, hanem elsősorban téves gondolkodás lenne.”

Varga Judit igazságügyi miniszter (Facebook):

„Add tovább! Magyarország győzött! Ismét bebizonyosodott, hogy mindig, minden helyzetben megéri kiállni a magyar érdekekért. Érdemes volt harcolnunk azért, hogy a világjárvány idején ne kössék ideológiai elvárásokhoz a pénzügyi támogatásokat. A megállapodás tiszteletben tartja az uniós szerződéseket, a nemzeti identitásunkat és védelmet nyújt a politikai zsarolással szemben. Mi mindig, minden alkalommal harcolni fogunk Magyarországért. Győztünk! Győzött a lengyel–magyar barátság!”

Hadházy Ákos (Facebook):

„Ha az EU elfogadja a most kiszivárgott egyezséget Orbánnal, az nem kompromisszum, hanem meghajlás, sőt lefekvés a magyar miniszterelnök előtt. Amit eddig tudunk, aszerint minimum további két évig szabadon lophatja az EU pénzét és finanszírozhatja belőle az EU-t szétverni szándékozó autokrata politikát.”

Vásárhelyi Mária (Facebook):

„Hát kedves EU-parlamenti képviselők, ha ez a győzelem, akkor milyen lenne a vereség?? Az EU, mint 10 éve mindig, most is cserben hagyta a magyar demokratákat, Angela Merkel most is elvtelen kompromisszumot kötött a magyar diktátorral, a mi kontónkra. Lényegében mentőövet dobott Orbánnaknemcsak mostani szorult helyzetében, hanem a 2022-es választásokra is.”

Dobrev Klára (Facebook):

„Ha igazak a kiszivárgó hírek, Orbán és a vétója megbukott. Ez egy teljes és feltétel nélküli fegyverletétel. Mivel Orbánnak régi szokása a brüsszeli vereségeit itthon győzelemként eladni, ezért röviden elmesélem, miért harcolt Orbán, és mit is ért el mindebből:

1) Orbán meg akarta akadályozni a jogállamisági mechanizmus létrejöttét – a jogállami mechanizmus márpedig létrejön. 2) Orbán próbálta ellehetetleníteni az Európai Parlament feltételeit – a feltételek maradéktalanul megmaradtak. 3) A miniszterelnök azt mondta, hogy ő csak jogi garanciákban hisz, mert – úgymond – »nem most jött le a falvédőről« – ehhez képest nem kapott jogi garanciát semmire, az általa kért tanácsi értelmező nyilatkozat nem jogszabály, hanem egy darab papír, egy deklaráció, minden jogi hatály nélkül. Az EU Tanácsa ugyanis önállóan nem alkothat szabályokat. 4) Orbán »megkapta«, hogy az Európai Bírósághoz fordulhat. Csakhogy Orbán az Európai Bírósághoz enélkül is fordulhatott volna. Egy jogállamban minden döntés bíróság előtt megtámadható, márpedig az EU jogállami alapon működik. Ez mindig így volt, ez­után is így lesz. Most annyi történik, hogy egyfajta szépségtapaszként Orbán megkapja azt, ami magától érthető. Ám ne feledjük azt se, hogy a magyar kormány az összes ilyen jelentős perét elvesztette az Európai Bíróságon. Ezt is el fogja bukni. És a helyükben nem bíznék abban, hogy a bíróság majd csak a távoli jövőben fog dönteni. Az ilyen ügyekben átlagosan 10 hónap alatt megszületik a jogerős ítélet. 5) A »megállapodás« legfontosabb eredménye: a jogállam kötelező, és csak annak jár uniós támogatás, aki betartja a jogállamiság normáit. Orbán ezt is elbukta, és az maradt, ami volt: az EU örök vesztese.”

Soros György (telex.hu):

A Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldalon megjelent írásában a magyar származású milliárdos többek között arról értekezik: szerinte Orbán azt tervezte az utóbbi napokban, hogy kilépteti Magyarországot az EU-ból, ha megmaradt volna a jogállamisági kitétel az eredeti formájában, ugyanis a magyar miniszterelnök nem engedheti meg, hogy lelepleződjön a kormány korrupciójának mértéke, a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé. Soros szerint a vétóval való fenyegetőzés Orbán részéről csak blöff volt, aminek Merkelék sajnos bedőltek.

A milliárdos úgy véli, hogy a Merkel, Orbán és „Lengyelország de facto vezetője”, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes által kialkudott kompromisszum „a lehető legrosszabb, ami születhetett”, és három alapvető hibája van:

– A három vezető által elfogadott megállapodás lényegesen gyengíti a jogállamisági kitételt.

– A jogállamisági kitétel életbelépése akár két évet is csúszhat a mostani megállapodás értelmében, ami óriási győzelem Orbán számára, hiszen ez könnyen azt jelentheti, hogy minderre csak a 2022-es választások után kerül majd sor.

– Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat értelmében az Euró­pai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maga értelmezhesse és hajthassa végre a megszavazott EU-s törvényeket, ami veszélyes precedenst teremt.

Bloomberg (napi.hu):

Angela Merkel vezetése alatt az európai vezetés fausti alkut kötött. Választania kellett, hogy kiáll-e az EU alapértékei mellett azon az áron is, hogy el kell halasztani nagyon fontos költségvetési támogatások elosztását, vagy utat nyit a pénzáramlás előtt azon az áron, hogy az uniós alapértékek zárójelbe tételével eladja a lelkét az ördögnek. A Bloomberg cikkírója szerint sajnos az utóbbi mellett döntött.

Timothy Garton Ash (The Guardian):

„Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki mellett Margaret Thatcher legendás euroszkeptikus miniszterelnök az EU nagy barátjának tűnik. Lehet, hogy a volt brit miniszterelnök felkiáltott: »Vissza akarom kapni a pénzemet!«, de legalább Nagy-Britannia jelentős nettó befizető volt az európai költségvetésben. Ha ez a szégyentelen zsarolás sikerrel jár, a populista, idegengyűlölő, nacionalista kormányzó pártok Magyarországon és Lengyelországban majdnem azt folytathatják, amit akarnak, a németek és a hollandok pedig nagylelkűen fizetnek érte.

Előre a hungexit vagy a polexit felé? Miért lennének ilyen hülyék? Nem, az EU-t nem az fenyegeti, hogy Magyarország és Lengyelország követi Nagy-Britanniát, hanem az, hogy maradnak a klub teljes jogú tagjai, miközben továbbra is megszegik a legfontosabb szabályait. Nehéz megmondani, hogy melyik lett a nagyobb veszély az EU jövője szempontjából: az eltávozott demokratikus Nagy-Britannia vagy a bent maradó nem demokratikus Magyarország.”

Orbán Viktor (miniszterelnök.hu):

„Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem fogadható el nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt.”