Hirdetés

Az idei év mindenki életében hatalmas változásokat hozott, de legfontosabbá az egészségügyi dolgozók munkája vált, az ő életüket forgatta fel leginkább a pandémia. A vírus egészségi kockázatai is őket fenyegetik a leginkább, hiszen nap mint nap a frontvonalban küzdenek a betegek életéért. A fokozott veszély nemcsak a fizikai, de a mentális egészségükre is hatással lehet.

A Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány mesterszakos hallgatói egy projekt keretében úgy döntöttek, hogy cégek segítségét kérve ajándékcsomagokat gyűjtenek kórházi dolgozóknak. Ezért hozták létre Covimed nevű programjukat, amely a mentális egészség köré épül, és az egészségügyiek – orvosok, ápolók, higiéniáért felelős munkatársak – munkáját szeretnék megköszönni és meghálálni.

– Amikor szeptemberben felmerült, hogy valamilyen eseményt, programot kell megvalósítanunk, szinte rögtön az orvosok megsegítésére gondoltunk – mesélte Mata Anita, a projekt egyik szervezője. – Négy főből áll a csoportunk, mindannyiunk családi és ismerősi körében vannak orvosok, kórházi dolgozók, ezért tudtuk, hogy mekkora terheléssel néznek szembe a járvány alatt.

A feladat szeptemberi kihirdetése óta sok minden megváltozott: a koronavírus-járvány fokozatosan súlyosbodott decemberre, ezért az esemény megszervezése során rengeteg akadályba ütköztek.

Korábban írtuk

– Először kerekasztal-beszélgetést szerettünk volna tartani Covid-osztályon dolgozó orvosok és szakértő pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek bevonásával, de ezt a járványügyi helyzet miatt kénytelenek voltunk elvetni – mondta Szokolyi Alexandra egyetemi hallgató, hozzátéve, ezután döntöttek úgy, hogy ajándékcsomagokat állítanak össze, és ezeket juttatják el egy kórház koronavírus-osztályára. Választásuk a tatabányai Szent Borbála Kórházra esett.

– Itt történt az első olyan sajnálatos tragédia, amikor is egy kórházi dolgozó veszítette életét a vírus miatt. Az országos sajtó által is megírt történet rávilágított: saját egészségüket is kockáztatják a kórház dolgozói azért, hogy mások életét védjék és megmentsék – mesélte Kővári Bálint, a projekt egyik szervezője.

A csomagok tartalmát az ügy mellé álló jótékonykodó cégek segítségével állították össze.

– Az ajándékok kiválasztásánál szempont volt, hogy a nehéz munkanapokat követő kikapcsolódást, pihenést, relaxációt segítsék – mondta Bukosza Zita, a projekt egyik szervezője. – Majdnem száz céget megkerestünk, hogy segítsenek termékeikkel a csomagunk összeállításában. Végül tíz vállalkozás adakozott, és mind nagyon bőkezűek voltak – tette hozzá.

A csomagba így került végül elegáns csokoládé, tea, kozmetikai termék és bor is, emellett a biztonságos munkavégzést segítő termékek is helyet kaptak, mint például D-, A- és K-vitamin, illetve egy magyar újítás, egy vírus­szűrővel ellátott maszk.

A Szent Borbála Kórházba december 4-én, Borbála napján juttatták el az ajándékcsomagokat a Covimed csapat résztvevői – az átadás így jelképesen a kórház név­adójának, a bányászok, kohászok, tüzérek védőszentjének névnapján történhetett meg a bányavárosban. Az eseményen dr. Lőke János, a kórház főigazgatója is jelen volt.

– Nagyon hálásak a dolgozók az ajándékokért – mondta. – Igen fontos az orvosoknak ebben a helyzetben, hogy elismerjék a munkájukat.

A főigazgató szerint örömüket lelik majd a dolgozók az ajándékokban, főleg hogy számos olyan is megtalálható köztük, amit maguknak esetleg nem vásárolnának meg. A hallgatók munkája itt még nem ért véget – a vírushelyzetben könnyen veszélybe kerülő mentális egészségünk, illetve közérdekű, a járvánnyal kapcsolatos információk átadása érdekében elindítottak egy Instagram-oldalt, emellett figyelemfelhívó kerekasztal-beszélgetést is terveznek a közmédia egyik műsorában.

– Fontosnak tartjuk, hogy korrekten, álhírek nélkül tájékozódjunk a járványról, hiszen ez a küzdelem mindannyiunkat érint – mondták lapunknak, hozzátéve azt is: kommunikáció szakos hallgatóként úgy érzik, feladatuk, hogy maguk is hozzájáruljanak a pontos információk átadásához.