Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke
Hirdetés

A PS azt írja: a revizor a vizsgálatban Czeglédy cége, a Humán Operátor, a büntetőügyben érintett iskolaszövetkezetek, valamint a közvetítő cég közötti utalásokat, pénzmozgásokat, illetve – ami a legkiemelkedőbb, milliárdos tétel – a készpénzmozgást ellenőrizte.

„A 2017-ben kelt dokumentum megállapítja, hogy a Humán Operátor mint munkaerő-kölcsönzéssel foglakozó gazdasági társaság úgy biztosította megrendelői részére az alkalmazottakat, hogy azokat a maga alá beszervezett gazdasági társaságokhoz jelentette be” – írja a portál. „Ezek a gazdasági társaságok ugyan bejelentették a foglalkoztatottakat, de sok esetben a járulékokat már nem fizették meg, a szolgáltatásról az áfa levonására alkalmas bizonylatot állítottak ki. Ezek alapján pedig a Humán Operátor visszaigényelte az amúgy be nem fizetett adót, illetve csökkenteni tudta áfafizetési kötelezettségét. Czeglédy cége, a Humán Operátor forgalmát egyébként a jelentés szerint kilencven százalékban az iskolaszövetkezetekből felépült láncolat adta” – áll a cikkben.

A PestiSrácok.hu azt írja: a revizorok megállapították, hogy a Humán Operátor alá épített cégek, szövetkezetek által kibocsátott számlák mindig sokkal nagyobb értékűek voltak, mint amennyi pénzt aztán elutaltak. A szövetkezetekhez befolyt utalásokat sok esetben egyáltalán nem is lehetett számlához rendelni.

A jelentésben tételesen szerepel, hogy 2013 januárja és 2016 decembere között mekkora készpénzforgalmat bonyolítottak, a tételek összesítve meghaladják a két és fél milliárd forintot. A pénzt általában vidéki kis bankfiókokban vagy ATM-automatából vették fel – áll a PestiSrácok.hu cikkében, amely teljes terjedelmében itt olvasható.

Korábban írtuk