A PSZ pénteken MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált: Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, örül, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel. Ezt arra az újságírói felvetésre válaszolta, hogy a pedagógusok folytatnák a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Megfogalmazta ugyanakkor azt is, hogy a tanárok jogos igényt vetettek fel.

Hirdetés

A PSZ közölte, hogy a választási kampányban a szakszervezet nem vett részt. Emellett a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete alkotta sztrájkbizottság éppen a parlamenti választások miatt függesztette fel a határozatlan idejű sztrájkot április elsejétől – tették hozzá.

A sztrájkbizottság azért is függesztette fel a sztrájkot, mert ügyvezető kormánnyal nem volt lehetőség a tárgyalások folytatására – folytatták. Akkor közölte a sztrájkbizottság, hogy a tárgyalásokat a választás után megalakuló új kormánnyal folytatja, legyen az politikailag bármilyen összetételű. Miután megalakult az ötödik Orbán-kormány, kedden a sztrájkbizottság elküldte a tárgyalások folytatását kezdeményező levelet a miniszterelnöknek. Válasz még nem érkezett – tették hozzá.

A PSZ a dokumentumban felszólította a kormányt, hogy az oktatásban dolgozók béremelésére, a parlamenti választás előtt tett ígéretét mielőbb tartsa be. A közlemény szerint a rendszerváltozás óta példátlan méretű és időtartamú sztrájkot a 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány idézte elő: nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy uniós szinten a magyar pedagógusok fizetése a legalacsonyabb, alig több mint fele a hazai bruttó diplomás átlagbérnek. Úgy folytatták: ennek a következménye a pályaelhagyás, továbbá az, hogy a fiataloknak nem vonzó a pálya. Mára több tízezer pedagógus hiányzik az oktatásból.

Korábban írtuk

A PSZ úgy értékelte: a sztrájkbizottsági tárgyalások tavaly ősz óta folytak eredménytelenül, „mert a kormányban nem volt meg a szándék az oktatásban dolgozók problémáinak megoldására”. 2022 tavaszára nem maradt a dolgozók kezében más eszköz, mint a sztrájk – szögezték le.