Elsőre különösnek tűnik a „székely reneszánsz” kifejezés, de amint alaposabban utánanézünk kiderül, hogy az európai és ezen belül a magyar reneszánsz zene egyik legkiemelkedőbb alakja, Kájoni János Székelyföldön élt és alkotott.

Az orgonaépítő, nyomdaalapító, ferences rendi szerzetes Kájoni János egyik legjelentősebb műve, a Cantionale Catholicum egyetemes magyar kulturánk nagy fontossággal bíró gyöngyszeme, amelynek üzenete, szelleme sajnálatos módon egyre nehezebben talál utat az ifjabb generációk felé.

A Role együttes e műsorral felvállalta a Kájoni János-féle üzenet közvetítését, felhasználva a modern zenei koncepció és hangtechnika, a modern hangszerek eszköztárát melyek megkönnyítik, érthetőbbé teszik, aktualizálják e nagy horderejű gondolatokat, csodaszép dallamokat, ízes ékes szófordulatokban, nemes gondolatokban bővelkedő szövegeket.

A zenekar számára nem kis kihívást jelent e nagy jelentőséggel bíró mű – amely a pünkösdi műsorunk gerincét alkotja – színpadra állítása. A cél hidat építeni a korabeli gondolat, élmény, dallam és szövegvilág valamint a mai civilizáció modern embere között.

Az immár hagyományossá vált pünkösdi jótékonysági koncerttel rá szeretnének mutatni arra a tényre, hogy minden egyes ember maga tehet érte, hogy a világ egy kicsit jobb legyen azáltal, hogy segítünk egymásnak. A Lacika műtétjéhez szükséges 11.000 Euró egy része már összegyűlt, de a nyár közepén esedékes beavatkozáshoz további adományokra van szükség.

A myopathiában (izomsorvadásban) szenvedő 8 éves Nagy Lacikának szánt adományokat átadhatják a koncert ideje alatt a helyszínen, valamint utalhatják a RO31 BRDE 210S V136 4099 2100-ás bankszámlaszámra.