Többek között réti sas, fakó keselyű, farkas, vadmacska, sakál, őstulok, pelikán és vadló is testközelből látható a Hortobágyi Vadasparkban, ahol szafarijárattal utazhatják körbe a 120 hektáros területet a látogatók, akik összesen 20 faj mintegy 650 példányát láthatják megújult autós és gyalogos túraútvonalakon. A Puszta Szafari projekt keretében szilárd burkolatot kapott az egyik turistaút, amely egy új hídon vezet át a Hortobágy folyón, valamint új kifutók, mocsarak és röptetők létesültek.

A 472 millió forintból – 90 százalékos uniós támogatás mellett – megvalósult fejlesztés az állatok bemutatása mellett az élővilág sérülékenységére is igyekszik felhívni a figyelmet – mondta Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. Az állatok egy részét igyekeznek szaporítani is, és később lehetőség szerint visszatelepíteni a természetbe. A kipusztult fajok közül kiemelte a fakó keselyűt (Gyps fulvus), amely régen a Kárpátok hegyvonulatain élt, de élelem után kutatva gyakran tűnt fel a Hortobágyon is. Most 12 darab látható a nagytestű madárból.

A Hortobágyi Vadasparkban található jelenleg a világ legnagyobb vadlópopulációja – mintegy négyszáz példány -, amely a maga látványosságán túl génbankként is szolgál. Az új szafarijárat érinti a Hortobágy összes jellegzetes élőhelytípusát: közelről láthatók például a szikes pusztán legelésző vadlovak, a mocsarakban élő pelikánok és a ligeterdő ragadozói is.

(MTI)