A korábbi pénztárt is korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel. A Szárhegyet, a Natura 2000 területeket, valamint a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tárlat, közösségi tér és mellékhelyiség várjaa kirándulókat. A tetőteraszról az 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény is megtekinthető. Olyan neves művészek alkotásai tekinthetők meg, mint Bencsik István, Bocz Gyula vagy Kígyós Sándor.

Hirdetés

Rácz András tájékoztatott: az elmúlt hat esztendőben 40 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parki igazgatóságok. Így mintegy százezer hektáron javult a természeti környezet állapota hazánkban. Az Agrárminisztérium államtitkára szerint a nemzeti park igazgatóságok mára az ökoturisztika legerősebb szereplőivé váltak. A hazai ágazat hétszáz létesítményének felét üzemeltetve évente több mint 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak – mondta a demokrata.hu-nak.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a szoborparkban megtekinthető alkotások restaurálását is tervbe vették.

Korábban írtuk

Rendkívül szimbolikus az elkészült nagyharsányi kilátó, mondta lapunknak Varga Szabolcs történész. Emlékeztetett: innen rálátni arra a mezőre, ahol 1687 augusztusában a Habsburg-csapatok legyőzték az oszmán seregeket, ezzel a Dél-Dunántúl újra keresztény fennhatóság alá került. Ugyanakkor a távolban látható Mohács városa, melynek közelében zajlott le az 1526. évi gyászos kimenetelű csata. Az 500. évfordulóra való felkészülés jegyében már zajlanak a kutatások, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a Janus Pannonius Múzeum régészeivel közösen tárják fel a Mohácsi Nemzeti Emlékparkban található tömegsírokat.

Az évforduló lehetőséget ad arra, hogy végiggondoljuk, miként tudott a magyarság túlélni egy hatalmas tragédiát, majd rengeteg munkával és áldozattal kitartani az értékei mellett, megmaradni a szülőföldjén – állapította meg a kutató.