Fotó: M.Moira/Shutterstock.com
Hirdetés

„Ideje, hogy Románia törvényhozói is állást foglaljanak a gyermekvédelem ügyében, tisztázzák, szándékoznak-e megvédeni a gyermekeket az LMBTQ-propagandától, amelyet a szabadság ürügyén különböző gyanús hátterű civil szervezetek próbálnak a romániai és ezzel az erdélyi társadalomra ráerőltetni. Ez fontos és hasznos lépés lenne, akár annak az ódiumát is vállalva, hogy ezzel Magyarország és Lengyelország mellett Románia is bekerül a boszorkányüldözést, koncepciós eljárásokat elszenvedő országok sorába” – fejtette ki július 22-i nagyváradi sajtótájékoztatóján az EMNP elnöke. Csomortányi István a gyermekvédelemmel kapcsolatos magyarországi népszavazáson való részvételre buzdította a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarokat, valamint arra, hogy szavazzanak mindegyik kérdésre nemmel.

Rámutatott arra a kettős mércére is, amelynek hátrányai az Európai Unióban élő, mintegy ötvenmillió főt kitevő őshonos nemzeti kisebbségek tagjait sújtják, akik jogaival, az őket ért napi sérelmekkel Brüsszel nem hajlandó foglalkozni, míg a mesterségesen kreált LMBTQ-„közösséget” akár a tagállamok ellenében is foggal-körömmel védi.

A párt elnöke ekkor jelentette be, hogy az RMDSZ-listán képviselőházba jutó EMNP-s képviselőjükön, Zakariás Zoltánon keresztül a magyarországihoz hasonló gyermekvédelmi törvénytervezetet készül kidolgozni, amit a szeptemberi ülésszak kezdetén nyújthatnak be a román parlamentben.

A téma egyébként is aktuális Romá­niá­ban, ahol tavaly fogadtak el egy törvényt, amely előírta volna, hogy minden iskolában félévente legalább egy alkalommal kötelező foglalkozni a szexuális felvilágosítással és egészségügyi neveléssel, ám a jogszabály kihirdetése után öt hónappal már módosított is rajta a parlament. Így a szexuális nevelés helyett egészségügyi nevelés lett az óra neve, és már nem kötelező jellegű. A módosítással a kormányzó román jobboldalt támogató államelnök, Klaus Iohannis nem elégedett, ő ugyanis amellett van, hogy legyen kötelező a szexuális nevelés a gyerekek számára. Csakhogy a parlament felsőháza, a szenátus nem fogadta el az államfő kérését – még saját alakulata, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) összes szenátora is a módosítója ellen szavazott.

Korábban írtuk

A Néppárt a szeptemberi ülésszak kezdetéig fogja elemezni a jelen pillanatban érvényben lévő, a gyermekek szexuális nevelésével kapcsolatos román törvényi intézkedéseket, és ennek alapján terjesztik majd elő módosító javaslataikat.

Zakariás Zoltán szerint a román társadalom azonosulni tud a magyar gyermekvédelmi törvény szellemiségével. Ezt tükrözik a közösségi médiában megnyilvánuló vélemények, illetve ezeknél is világosabban egy nemrégiben publikált közvélemény-kutatás, amely szerint az emberek több mint 60 százaléka elutasítja Romániában az LMBTQ-közösség jogainak kiszélesítését.

A képviselő úgy véli, nem lehet előre látni, hogy lesz-e elegendő támogatottsága a törvényhozásban a gyermekek érdekeit képviselő esetleges jogszabály-módosításnak, a román vezető politikai pártok ugyanis nem mindig képviselik a lakossági véleményeket, mivel hagyományosan a pártpolitikai és a pillanatnyi érdekek dominálnak döntéseik meghozatalakor. Mindehhez hozzájárul az is, hogy a román politikai vezetés lényegesen „belesimulóbb” politizálást folytat a brüsszeli igények tekintetében.

Egyelőre annyit lehet sejteni, hogy a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogathatja a javaslatot. A párt július 27-én közleményben jelentette be, hogy ők is hasonló törvénycsomagon dolgoznak, mivel a párttagok és támogatóik 98 százaléka amellett van, hogy az LMBTQ-aktivistákat kitiltsák az óvodákból és az iskolákból.

Ezzel kapcsolatban Zakariás Zoltán a Magyar Nemzetnek kiemelte: az AUR-nak jogában áll bármit beterjeszteni, az nem függ össze az EMNP esetleges javaslatával.

– Egy adott témával kapcsolatban több törvénytervezet is futhat párhuzamosan a parlamentben; értékrendünk és szellemiségünk annyira távol áll egymástól, hogy semmilyen egyeztetést nem tartok valószerűnek – fejtette ki a politikus.