Fotó: MTI/Varga György
Szirti sas egy madarász kezében a Keszthelyi Vadászati Múzeum udvarán tartott solymászati nyílt napon 2021. október 10-én.
Hirdetés

Lóki György, a Vadászati Kulturális Egyesület solymászrendjének elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a hasonló bemutatókon igyekeznek megismertetni az érdeklődőket a több mint négyezer éve ismert solymászat kultúrájával, hagyományaival és a hozzá kötődő gasztronómiával is. A vasárnapi időjárás nem tette lehetővé, hogy az eredetileg nyílt terepre tervezett vadászatot is bemutassák, de a látogatók több solymásszal és vadmadaraikkal is megismerkedhettek.

Lóki György azt is elmondta: a magyarság történetének részét képező, hungarikumnak is számító hagyományos vadászati mód hosszú távon fenntartható forma. Utalt arra, hogy Magyarországon ma is használatos az ökológiai védekezésben.

Kifejtette, hogy a solymászat nemcsak sólymokat jelent, a keszthelyi bemutatón is felsorakoztak héják, ölyvek, sőt még egy szirti sas is. A solymászatra nevelt szárnyasok pedig régóta nem a természetben, fészkekből gyűjtött példányok, hanem tenyészetekből származó, de nem háziasított egyedek.

Korábban írtuk