Fotó: MTI/Balogh Zoltán (szerk.)
Hirdetés

A párt frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: amennyiben a klímacsúcson a világ vezetői nem tudnak megállapodni szigorú kötelezettségvállalásokról és konkrét cselekvésekről, akkor félő, hogy a klímaváltozás hatásai valóban fenyegetni fogják a civilizációnkat.

Schmuck Erzsébet bírálatként azt mondta, ehhez képest semmit nem lehet tudni a magyar kormány tervezett lépéseiről és vállalásairól. Aggodalomra ad okot, hogy a kabinet klímaszkeptikus álláspontot vall, az EU szigorúbb célkitűzéseit sem támogatta – hangsúlyozta. A kormány tagadja a klímaváltozást, amennyiben mégis cselekeszik valamit, azzal csak a felszínt kapargatja – jelentette ki.

Az LMP elvárja Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vegyen részt a rendkívüli parlamenti ülésen és ott ismertesse a magyar kormány álláspontját és hallgassa meg az ellenzék javaslatait – szögezte le. Schmuck Erzsébet egyúttal bejelentette, levélben kérte fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ő is szólaljon fel a vitanapon. Hozzátette, egy önmagát zöldnek valló államfő számára ugyanis sokkal inkább lehetőséget, mint kötelességet jelent egy ilyen felszólalás.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását klímaügyben az LMP kezdeményezte még augusztus végén A kezdeményezéshez csütörtökre gyűlt össze a szükséges számú aláírás. A parlament honlapjára felkerült dokumentum szerint Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azt javasolta, hogy szeptember 18-án tartsák meg az ülést.

A házszabály alapján a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia ilyen kezdeményezés esetén.