A mai nap örömüzenete, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság közösségébe – fogalmazott Szilágyi Péter miniszteri biztos az egyesült államokbeli Clevelandban tartott ünnepi rendezvényen vasárnap.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A nemzetpolitikai feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: három város – Chicago, Detroit és Cleveland – magyar közösségeinél tett látogatást az elmúlt napokban, és mindenütt részt vett az ottani aktív magyar szervezetek és a magyar konzulátusok tanácskozásain.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségen, amelyet az 1902-ben alakult Egyesült Magyar Egyletek szervezett a helyi Szent Imre-templomban, Szilágyi Péter az ohiói Clevelandban vett részt.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1956-ban megkezdett harcot az orosz tankok nem tudták eltaposni, a küzdelmet több ezren, köztük több száz clevelandi is folytatta külföldről. „A clevelandi magyarok a szabadságharc leverését követően kiáltvánnyal fordultak a világ közvéleményéhez, követelve, hogy Magyarország adassék vissza a magyar népnek” – emlékeztetett beszédében Szilágyi Péter. Hangsúlyozta: ma, amikor 1956 hőseinek emléke előtt megállunk, nemcsak a hazáért életüket áldozó budapesti fiatalok, a megtorlások során életükkel fizető honfitársaink előtt tisztelgünk, hanem azok előtt a világban szétszóródott magyarok előtt is, akik évtizedeken keresztül hitték, hogy van remény, és tovább küzdöttek a magyar szabadságért.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: „a haza szolgálata nem létszámtól, földrajzi koordinátáktól vagy külső körülményektől függ, hanem minden időkben csupán helytállás kérdése”. Leszögezte: ez ma sincs másként.

„Cleveland magyarsága azért tudott megmaradni évtizedeken keresztül, mert ragaszkodott magyarságához” – fogalmazott. Utalt arra, hogy e ragaszkodás jelképe éppen a Szent Imre-templom, amelynek kapuit 2012-ben az ottani magyarok elszántságának köszönhetően sikerült újranyitni. „A közösség életerejét bizonyítja az is, hogy az idén, régi hagyományt felélesztve, Kossuth-emléknapot is szerveztek” – tette hozzá Szilágyi Péter.

„A mai nap örömüzenete az, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság érhálózatába, megtapasztalhatták azt, hogy Magyarországon újra otthon vannak” – hangsúlyozta beszédben Szilágyi Péter, aki ennek alátámasztására a diaszpóra magyarságát támogató programokat és a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben hozott közös döntéseket említette. A magyar parlamenti választásra utalva hozzátette: „köszönjük, hogy az idén áprilisban is számíthattunk az amerikai magyarokra, köszönjük, hogy ismételten kiálltak a magyar szabadság mellett”.

A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: nemcsak Clevelandban, hanem Chicagóban és Detroitban is tájékoztatta a helyi magyarságot a magyar kormány nemzetpolitikájának újdonságairól. Ezek között szerepel a diaszpórában működő szervezetek, hétvégi iskolák és cserkészek támogatása, a diaszpórában élő fiatalok anyaországi látogatásának támogatása a Rákóczi Szövetséggel együttműködve kialakított Határtalanul program keretében, valamint a Körösi Csoma Sándor-program kibővítése egyházi ösztöndíjasok javára.

Szilágyi Péter az ünnephez kapcsolódó állampolgársági eskütételeken is részt vett Clevelandban és Chicagóban.

Miklós Melinda főszervező az MTI-nek elmondta, a clevelandi ünnepségen mintegy kétszázan vettek részt, és az ünnepi szónoklat mellett clevelandi magyarok visszaemlékezéseinek részletei és versek hangoztak el.