Budai Gyula az üzletlánc kialakulásáról mint a társadalmi és közösségi cselekvés egyik lehetőségéről tartott előadásában kijelentette: a szociális bolthálózat már népi mozgalommá fejlődött. Egy felmérésre hivatkozva hozzátette: a szociális bolthálózat ma dinamikusabban fejlődik, mint az egyik ismert multinacionális áruházlánc.

– A szociális bolthálózatot rá szeretnénk építeni a szociális foglalkoztatásra, aminek az egyik pillére lenne az a szociális földprogram – mondta Budai Gyula. A Magosz igazgatója visszajuttatna az önkormányzatok tulajdonába bizonyos állami földeket. A munkanélküliek és a szociálisan rászorultak számára ezeken az területeken lehetne munkát biztosítani, az ott megtermelt termékeket pedig be lehetne szállítani a szociális bolthálózatba – tette hozzá Budai.

Január 21. óta az országban eddig 32 bolt nyílt meg, ebből 12 vidéken (Balassagyarmaton, Balmazújvárosban, Debrecenben, Gyálon, Hajdúszoboszlón kettő, Kiskunhalason, Miskolcon, Nógrádmarcalon, Őrhalmon, Pécsett és Szigetszentmiklóson). A program részeként a fővárosban visszaállítanák a gazda- és őstermelői piacokat is.

(hírTV)