Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójából létrejött, tavaly novemberben bejegyzett politikai alakulat vezetősége korábban már leszögezte, hogy a Reform Tömörülést (RT) tekinti jogelődjének. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 1993 és 2003 között működő egykori platformja idén lenne 30 éves.

Hirdetés
Fotó: Facebook/Erdélyi Magyar Szövetség

A közlemény emlékeztet, hogy az RT egy évtizedes léte alatt „Az igazi Tulipán – tisztességgel, következetesen” jelmondat jegyében próbálta érvényesíteni az erdélyi magyar közösség jogát a politikai sokszínűség egységes képviseletéhez, a belső önrendelkezésen alapuló közösségi autonómiák közjogi rendszeréhez.

Egykori kezdeményezői fontosnak tartják, hogy tapasztalataikat megosszák a platform szellemiségét és politikai örökségét felvállaló EMSZ tagjaival és támogatóival, ennek jegyében pénteken, Kolozsváron megtartották az első Reform Műhelyt. Az újonnan alakult testület tanácsaival, elemzéseivel, politikai döntéselőkészítő tevékenységével kívánja segíteni az EMSZ-t – írták.

A kolozsvári tanácskozás résztvevői egy zárónyilatkozatot is elfogadtak, amely tíz pontban fogalmazza meg mindazokat az irányelveket, melyek mentén szerintük elképzelhető „az erdélyi magyarság politikai képviseletének megújulása, valamint a szétfejlődött politikai közösség egyben tartása”.

A dokumentumban többek között a politika és erkölcs összeegyeztethetőségét, a pluralizmus, az együttműködés és akcióegység fontosságát, az Erdély-központú politizálás és Székelyföld területi autonómiájának szükségességét hangsúlyozzák.

Leszögezik továbbá, hogy „mint egykor az RT, az EMSZ is az önkormányzati választásokon korlátozott és közös megegyezéssel szabályozott versenyre törekszik, míg az országos és európai választásokon az együttműködés és a magyar jelöltek közös indulása mellett foglal állást.”

Korábban írtuk