Heinczinger Miklós, a fesztivált tíz éve alapító Misztrál együttes tagja az MTI-nek felidézte: 2002-ben még egyetlen kis színpadon zajlottak az események, barátaikkal, kezdő zenészekkel csináltak egynapos összejövetelt. Annak a sikerén felbuzdulva a következő évben már nagyobb rendezvényt tartottak a Dunakanyar Művészeti Hetek Keretében, 2004-től pedig saját alapítványuk szervezi a kibővült fesztivált.

„Tíz év alatt elértük azt, hogy visszajáró vendégeink vannak, fiatalok és idősek, akik már úgymond nyaralni jönnek erre a három napra” – mondta Heinczinger Miklós. Hozzátette: nem egy olyan párról tudnak, akik a fesztiválon ismerték meg egymást és azóta össze is házasodtak, gyermekeik születtek.

A kezdetektől a fesztivál résztvevője Tolcsvay Béla, aki hol triójával, hol szólóban, de eddig minden évben fellépett a Misztrálon. Az elmúlt tíz évben koncertezett többször a Kaláka, a Ghymes, a Makám, Ferenczi György és a Rackajam, valamint részt vettek a fesztiválon cseh és lengyel előadók is – sorolta a zenész.

„Idén egy Belgiumból érkező együttes fogja színesíteni a palettát, ők magyar népzenét játszanak, pedig nincs magyar gyökerük. Tavaly találkoztunk velük Belgiumban és úgy gondoltuk, hogy meghívjuk őket” – fogalmazott Heinczinger Miklós. A Duo Mallou nevű formációban a budapesti Zeneakadémián végzett Bert Van Laethem hegedül, míg a szerb származású Ivica Vucelja harmonikázik.

Az idei fellépők között lesz még a Magyar Dudazenekar, a Mentés Másként Trió, a Téka, de hallhatja-láthatja a közönség mások mellett Ferenczi Györgyéket és a Kalákát is. A gondolatok házában esténként „elgondolkodtató” koncerteket ad Tolcsvay Béla, Nemes Levente, Huzella Péter, Kátai Zoltán és a Misztrál. Éjszakánként táncház is várja a szórakozni vágyókat a nagymarosi művelődési házban.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, a hogy a fesztiválon a családok együtt szórakozhassanak, ezért szombaton és vasárnap is gyermekkoncertekkel várják őket. Szombat délelőtt Csernik Szende székely lábbábos előadását tekinthetik meg az érdeklődők, majd a Makám mutatja be Csillagváró című lemezének anyagát. Vasárnap a Misztrál gyermekeknek szóló lemezéről, az Álomkófic című albumról játszik.

A koncerteket a Duna-parton és a templomkertben lévő színpadokon tartják, a két helyszínt összekötő főtéren pedig a kézművesek árulják portékáikat, sőt, be is mutatják mesterségük fogásait a látogatóknak.

Heinczinger Miklós kiemelte, hogy immár harmadik alkalommal vesznek részt jelnyelvi előadók is a fesztiválon, akik a megzenésített versek szövegeit „művészi módon adják át” a hallássérülteknek. Mint a Misztrál furulyákon, klarinéton, dorombon játszó zenésze és énekese elmondta, a fesztivál három napján összesen háromezer látogatóra számítanak. A rendezvény részletes programja a www.misztralfesztival.hu honlapon olvasható.

(MTI)