Az elmúlt nyolc év megszámlálhatatlan szocialista és szabad demokrata botrányt hozott. Az utóbbi hónapokban azonban olyan sűrűn derülnek ki a Jobbikról is hasonló ügyek, hogy ezek mennyisége ma már vetekszik a baloldaléval. Összegyűjtöttünk néhány jellemző szélsőbaloldali és szélsőjobboldali esetet, a teljesség igénye nélkül.

Baloldali balesetek

A balliberális kormányzás rögtön botránnyal kezdődött. Medgyessy Péter kormányfőről ugyanis kiderült, hogy a pártállami rendszerben III/II-es ügynök volt, szt-tiszti minőségben. Medgyessy múltjával ezután parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott, de mivel a koalíciós partner SZDSZ kiállt mellette, posztjáról nem kellett távoznia. Medgyessy Péter bő kétéves miniszterelnöksége végén is magyarázkodni kényszerültek a szocialisták: a 2004-es EP-kampányban ugyanis hüvelykujját lefelé tartva bemutatott az őt kifütyülő közönségnek. Következmények nélkül maradt az is, amikor távozása előtt a volt kormányfő az MSZP koalíciós partnerének is – ma már tudjuk, látnoki erővel – odaszúrt: „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Utóda, Gyurcsány Ferenc jóval több kínos ügybe keveredett.

Máig emlegetik az öregecskedő feleségekről, vagy éppen a terrorista szaúdi futballistákról szóló gondolatait, a 2006-os kampányban, mellesleg a kommunizmus áldozatainak emléknapján pedig ezt mondta: „Ha mások kóbor kutyákat küldenek ki az utcára, akkor nekünk nem az a válaszunk, hogy mi meg veszett rókákat küldünk. Nem. Hanem mit csinálnak a kóbor kutyákkal? Be kell fogni őket, és telepre kell őket vinni.”

Különböző kijelentéseinél is nagyobb hullámokat vert, amikor fény derült meggazdagodásának részleteire. Itt is vizsgálóbizottság állt fel, számos részlet került nyilvánosságra a Szalay utcai képviselői klub, a MOTIM vagy a balatonőszödi kormányüdülő megszerzéséről, a Nomentana nevű fantomcégről vagy a Fittelináról, mindennek azonban akkor az ügyek elévülése miatt sem jogi, sem politikai következménye nem lett.

Nem így a máig emlegetett őszödi beszédnek, amikor a kormányfő arról beszélt, hogy hazudtak „reggel, éjjel és este”, eközben ráadásul úgy kellett tenni, mintha kormányoznának, holott „nem csináltak semmit”. A beszéd nyilvánosságra kerülése után hónapokig tüntetések voltak az országban.

Ehhez képest már-már feledésbe merült, hogy akkoriban megjelent az a könyv, amit Gyurcsány Ferenc és a ma MDF-színekben politizáló Debreczeni József közösen jegyzett. Ebben Gyurcsány egyebek mellett elárulta, a „huszonhárommillió románról” szóló szlogent, vagy Kövér László „köteles beszédét” ő találta ki, hogy ezekből politikai tőkét kovácsolhassanak a szocialisták.

Vádlottak padja, balról

Az előző ciklus a Kulcsár-üggyel indult. A brókerbotrány máig nem zárult le, s nagy nevek keveredtek bele gyanúsítottként, mint például az Állami Autópálya Kezelő volt vezérigazgatója, Bitvai Miklós vagy Forró Tamás újságíró. Kulcsár egy vallomása nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség Baja Ferenc volt államtitkár és Puch László szocialista pártpénztárnok szerepével kapcsolatban is vizsgálódott, de a nyomozást végül lezárták, s Lamperth Mónikának is magyarázkodnia kellett arról, milyen kapcsolat lehetett férje, Jegesy András és Kulcsár Attila között.

Az elmúlt évek legtöbbet emlegetett botránya minden bizonnyal a Zuschlag-ügy, amely 2005-ben robbant ki: a Kiskunhalasi Városi Ügyészség számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása kapcsán folytatott vizsgálatot. Bár Zuschlag János még 2007-ben is váltig állította, „nincs Zuschlag-ügy”, a hatóságokat nem sikerült meggyőznie. Nem sokkal később előzetes letartóztatásba került, a vizsgálat ugyanis arra jutott, hogy a gyanúsítottak alapítványok és egyesületek révén jutottak pályázati pénzekhez, s ezekből több mint 50 millió forint kézen-közön eltűnt. Zuschlaghoz hasonló sorsra jutott személyi titkára, Lados István, majd Katus Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is.

2008 márciusában aztán Zuschlag János elismerte büntetőjogi felelősségét a kecskeméti ügyészségen, második beismerő vallomásában azt mondta, hogy a Fiatal Baloldalnak, az MSZP azóta megszűnt ifjúsági szervezetének adta azt a 75 millió forint pályázaton nyert pénzt, amellyel nem tudtak elszámolni. Ekkorra egyébként a gyanúsítottak száma tizenhatra nőtt, és az ügyben olyan, élvonalbeli szocialista politikusokat hallgattak ki tanúként, mint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, Szilvásy György, Göncz Kinga, Mesterházy Attila, Újhelyi István és Baja Ferenc.

A Zuschlag-üggyel párhuzamosan, egy HírTV által közölt felvétellel robbant ki a Weiszenberger László botránya. A felvételen az uniós pályázatok lefölözésének módszerét ismerteti a volt kiskunhalasi kistérségi megbízott. Weiszenbergert hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és befolyással üzérkedés elkövetéséért ítélték el.

A Zuschlag-ügyhöz hasonló hullámokat vert a Hunvald-ügy is. Az erzsébetvárosi ingatlanpanama során több mint tucatnyi önkormányzati társasház eladását vizsgálják, a kár megközelítőleg egymilliárd forint, ezen felül az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak – Hunvald György szocialista polgármester, valamint Gál György és Kardos Péter SZDSZ-es képviselők – 1,6 milliárd forint további károkozást kíséreltek meg a gyanú szerint. Szintén ingatlanügy kapcsán rabosították és hallgatták ki gyanúsítottként szomszédos Terézváros szocialista polgármesterét, Verók Istvánt. A gyanú hűtlen kezelésről szól, s az előző ciklus MSZP–SZDSZ–Centrum-frakciója tagjainak szerepét is vizsgálják a hatóságok. Mindezeken túl több más nagy értékű ingatlan eladása vagy bérlete kavart botrányt az elmúlt években, a Demokrata által az elmúlt években taglalt esetek közül említhetnénk a Moszkva téri Postapalota eladásának körülményeit, vagy az Andrássy úti MÁV-székház ügyét.

A sorból nem hagyhatóak ki a sorozatos BKV-botrányok sem, a hírek hónapok óta újabb és újabb tíz- és százmilliós szerződésekről, végkielégítésekről, fizetésekről szólnak; többen is előzetes letartóztatásba vagy házi őrizetbe kerültek.

A következő időszakban kiderülhet Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes pontos szerepe, de nem ez lehet az egyetlen politikai szál, hiszen Regőczi Miklós volt vezérigazgató-helyettes például azt állítja, politikusok, mások mellett Lendvai Ildikó ismerősét kellett elhelyezni a cégnél, Nyakó István és felesége pedig buszokat kért kölcsön a közlekedési vállalattól.

Több szocialista politikust ítéltek el jogerősen különböző ügyekben, így Kabai Károlyt, Nyírbogát volt MSZP-s alpolgármesterét, Veres János korábbi üzlettársát, Csonka Gábort, Lendvai Ildikó volt kampányfőnökét és Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárát, akinek nem kellett börtönbe vonulnia, a Fővárosi Ítélőtábla 8,1 millió forint pénzbüntetést rótt ki rá adócsalás miatt. Velük ellentétben még nincs ítélet az ugyancsak MSZP-s Deme Gábor ügyében, akinek a neve a csepeli iskolai gyilkosság kapcsán vált ismertté.

Jobboldali botlások

Mind az EP-választási, mind a mostani kampányban nyilvánosságra kerültek részletek Morvai Krisztina korábbi életéről. A Jobbik államfőjelöltjéről tavaly a Demokrata írta meg, hogy a kilencvenes években melegszervezetek az ő szakmai segítségével fordultak az Alkotmánybírósághoz azt kezdeményezve, a homoszexuális kapcsolatoknál is vigyék le a beleegyezési korhatárt 18-ról 14 évre. Morvai akkor azt mondta, csak egy tanulmányát használták fel a beadványhoz, de ebben a formájában ő nem értett egyet a kezdeményezéssel. Ettől függetlenül a homoszexuálisok érdekvédelméért Freddie Mercury-díjat kapott.

Most egy 2000-es előadása került nyilvánosságra, ahol egyebek mellett lánya óvodáskoráról beszélt.

„Természetesen színes bőrű gyerekekkel is együtt volt Lili. Számomra sokkoló volt, hogy amikor már átköltöztünk Franciaországba, Lili a színes bőrű Barbie-babáját behajította a sarokba. Azt mondta: »nem szeretem« – pontosabban mivel akkor még angolul beszélt: »she’s black all over«. Majd Strasbourgban dolgoztam az Emberi Jogi Bizottságnál. Ott, a strasbourgi óvodában voltak olyan hatással a gyerekre, hogy mindazt, amit Amerikában sikerült »beleszocializálni « az elfogadással és a másság szeretetével kapcsolatban, ott abba hirtelen belezavarodott. És ami még ebben az oviban fantasztikus volt: a lányom Grace nevű barátnője egyszer csak fölugrott az asztalra, és büszkén kijelentette a csoportnak: »nekem két mamám van!«. Kérdőn néztem az óvó nénire, aki azt mondta: »mi szeretjük a másságot«. Grace mamái történetesen leszbikusok voltak, tehát őt valóban két anya nevelte. Erre viszont az én lányom nem tudott mit lépni, és olyan féltékeny lett, hogy ő is felugrott az asztalra, ahol azt mondta: »nekem pedig három anyukám van, kettőt otthagytam Budapesten, azért találkoztok csak eggyel«. Ez az óvoda, az álmom.”

Morvai Krisztina a múlt héten gépkocsijával tiltott helyen parkolt, amiért kerékbilincset kapott. Morvai, amikor a helyszínre ért, állításuk szerint kiabálni kezdett a közterület-felügyelőkkel és mentelmi jogára hivatkozva nem akarta kifizetni a hétezer forintos büntetést. A felügyelők, nem tudván dönteni, kihívták közvetlen főnöküket.

Az EP-képviselő utóbb azt állította, bár valóban rossz helyen parkolt és valóban kiabált, de csak azért, mert a közterület-felügyelők főnöke „provokatívan” felajánlotta, ne fizessen, mert mentelmi joga van, ám ezzel ő nem értett egyet, igenis fizetni akart, de nem hagyták. A meglehetősen furcsa állítást a nyilvánosságra került jegyzőkönyv néhány nap múlva cáfolta. Morvai Krisztináról legújabban az is kiderült, hogy a Medgyessy-kormány közel egymillióért alkalmazta tanácsadónak.

Vona Gábor pártelnök március 15-i beszédében egy külföldi földvásárlóról, bizonyos Salamonról beszélt, akinek a Jobbik egyebek mellett előírná, hogy gárdista nyelvvizsgabiztosok előtt tegyen felsőfokú nyelvvizsgát. „És ha mindezzel megvagy, akkor menj fel a köztársasági elnöki palotába, doktor Morvai Krisztina vár ott rád, és neki két pecsétje van: magunkfajta és magukfajta. Majd eldönti, hogy melyikhez tartozol” – zárta a gondolatmenetet a pártelnök. Érdekesség, hogy bár a jobbikos Pörzse Sándor által szerkesztett Barikád internetes honlapja a beszédet elvileg teljes egészében közölte, a Salamonról szóló rész kimaradt az írott verzióból.

Vona Gábor nemrég más megközelítésből is körüljárta a kérdést. Egy lakossági fórumának hallgatói megtudhatták, sokan azt állítják róla, zsidó származású. Párttársai ezért viccből zsidó nevet is adtak neki, Jesinek szólítják a kampánybuszban. Beszéde végén felajánlotta: ha sok vizet iszik a gyűlés alatt, lehet, hogy el kell szaladnia a mosdóba, s akkor szemfüles jobbikos férfitársai utánalopózhatnak és megnézhetik, hogy mi az igazság.

A Demokrata is foglalkozott a párt gyöngyösi belviszályával. A vita többek között azon robbant ki, hogy Sneider Tamás országos alelnök a helyi éjszakai életben jól ismert, kaszinókat működtető Faragó Tamást akarta Vona Gábor kampányfőnökének. Ezt a párt gyöngyösi szervezetének alelnöke, Czeglédi Ágnes szóvá tette, beszélgetésüket diktafonnal rögzítette.

A hangfelvételen Sneider azt mondja: – Valószínű maffiózókkal is kell hogy jóban legyen…

Sneiderről a múlt héten a Magyar Nemzet írta meg, hogy miután pénzügyi vitába keveredett szüleivel, gyámság alá akarta helyeztetni őket. Az igazságügyi pszichiátriai vizsgálat azonban megállapította, hogy a szülők egészségesek.

Távozott posztjáról Király András Jobbik- szóvivő, miután több kompromittáló felvétel is nyilvánosságra került róla. Többek között olyan fotók, amelyeken homoszexuálisokkal és transzvesztitákkal pózol egy kanadai melegfelvonuláson, más felvételeken pedig marihuánát fogyaszt. Olyan videók is felkerültek az internetre, ahol fényes nappal, illuminált állapotban egy görög munkást szidalmaz káromkodva. Király elismerte, hogy a képeken és a videofelvételeken ő látható, és azt sem tagadta, hogy drogokat is fogyasztott, de mint mondta, szerinte „mindenki átesik ezen”.

Múlt héten kompromittáló képek láttak napvilágot Szávay Istvánról, a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetőjéről is. A különböző időpontokban készült fotókon Szávay súlyosan részeg, az egyik képen pedig egy vákuumos pénisznagyobbítót próbálgat.

Többféle pornófilmben, többek között leszbikus jelenetekben is szerepel a Magyar Gárda egyik tagja, Müller Nikolett, akit a 2009-es Erzsébet téri jobbikos tüntetésen őrizetbe is vett a rendőrség. Nikki Millerként az ő képeit, videóit dobja ki az internetes keresőprogram. Müller Nikolett saját pornós oldallal rendelkezik, a honlap szerint a legutolsó pornóképeinek a feltöltése tavaly decemberben volt.

Miközben a Jobbik a kommunista rendszer és a liberalizmus legnagyobb ellenségeként hirdeti magát, több politikusának múltja sem szeplőtlen. A párt elnöki kabinetjének munkatársa és képviselőjelöltje, Hegedűs Tamás például korábban a Hit Gyülekezetének tagja és 1996-ig az SZDSZ pécsi ügyvivője volt. Az EP-választáson pedig a Jobbik hódmezővásárhelyi kampányfőnöke az a Nagy-György János volt, aki 2000-ben az időközi önkormányzati voksoláson még az SZDSZ színeiben indult.

Múlt pénteken mutatták be a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltjét, Nyikos Lászlót, aki a hetvenes évek végétől a párt megszűnéséig MSZMP-tag volt, eközben az APEH jogelődje, az Ellenőrzési Főigazgatóság is helyettes vezetői posztját is betöltötte.

Vádlottak padja, jobbról

Január közepén őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték S. Szilárdot, a párt keszthelyi elnökét, a Magyar Gárda korábbi tagját. A férfit, akinek cége ingatlanforgalmazással, hitelközvetítéssel, pénzügyi tanácsadással és vagyonértékeléssel foglalkozik, csalással vádolják. A gyanú szerint néhány millió forintért vásárolt házakat, majd az ingatlanokra – hamis értékbecslés alapján – a valós értékük többszöröséért vett fel hitelt hajléktalan vagy munkanélküli nevére.

Sajtóhírek szerint a „cigánybűnözéssel” kampányoló párt helyi elnökének vádlott-társai között romák is vannak. Gombos Tibornak, a párt vámospércsi elnökségi tagjának azért kellett elhagynia a Jobbikot, mert kiderült, korábban emberölésért – felesége meggyilkolásáért – jogerős börtönbüntetését töltötte. Az ok az volt, hogy a nő életbiztosítása után járó összeget akarta megszerezni.

Rihó Krisztián bicskei Jobbik-elnök ellen lőszerrel való visszaélés miatt nyomoznak. A sajtóban egy hangfelvétel alapján merült fel a neve, amely szerint köze lehetett egy, a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet által elkövetett bűncselekményhez. Ezt az ügyészség nem erősítette meg, csak a lőszerrel való visszaélés gyanúját. A politikus nem tett vallomást.

A nagyobb közbiztonságot ígérő párt elnöke, Vona Gábor az EP-választás után néhány nappal az úgynevezett „Nemzeti Garancia-találkozón” más szervezetek mellett együttműködésről állapodott meg a Betyársereg nevű, az utcai tüntetésekről megismert szervezet vezetőjével, Tyirityán Zsolttal. A szervezet honlapján ez áll: „A büntetett előélet nem kizáró ok, hiszen a betyárok többségének van priusza.”

A párt sokáig támogatta a pillanatnyilag előzetes letartóztatásban ülő Budaházy Györgyöt is. A férfi ellen terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. Az országgyűlési kampányban aztán Budaházy személye kínossá vált a Jobbik számára, ám a szélsőséges kuruc.info nyomására félig-meddig újra mellé álltak. A cél az lett volna, hogy Budaházy a megfelelő számú kopogtatócédula összegyűjtésével jelöltté váljon, így mentelmi jogot szerezzen. Budaházyt Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás képviselő- és miniszterjelölt is segítette az ajánlószelvények gyűjtésében, eredménytelenül.

* * *

A vandalizmus felszabadító élménye

Az újszülött nem ismeri a tilalmakat. Teszi, amihez kedve van. Ahogy azonban nő, egyre több szabályt és tilalmat kell megismernie ahhoz, hogy csatlakozhassék a civilizált emberek közösségéhez. A felnőtt embert már rengeteg tilalom veszi körül. Nem szabad megütni a másikat, akármennyire is mérgesek vagyunk rá, nem szabad pisilni a buszon, akármennyire is szorít a szükség, nem szabad kiabálni a színházi előadás alatt, akármilyen ripacsok is a színészek, nem szabad az utca közepére hajigálni a kukákat, akármennyire fel is vagyunk háborodva, nem szabad, nem szabad, nem szabad…

Minden egészséges lelkű ember elfogadja ezeket a tilalmakat, hiszen őt magát is védik. De még az egészséges emberekben is ott motoszkál a kisördög: de jó volna egyszer-egyszer áttörni a tilalmak falát, kimondani, amit olykor még gondolni is szégyellünk, megtenni, amit lelkünk rosszabbik énje tenni szeretne. Mit tagadjuk: olykor még a rombolás vágya is megkísért bennünket, törni-zúzni csak a pusztítás gyönyörűségéért. Hazudik, aki letagadja, hogy vannak ilyen vágyai.

A legtöbb ember képes úrrá lenni ezeken a vágyakon. Ám olyanok is sokan vannak, akik engednek a bűn csábításának. Azok, akik látszólag teljesen értelmetlen vandál tetteket követnek el, valójában ennek a késztetésnek engednek. Aki éjszaka berúgja a telefonfülke üvegfalát, aki késsel felhasogatja a busz műbőr ülését, aki ledönti a temető sírköveit, a tilalom megsértésének örömét éli ki: hogy olyat tesz, amit nem volna szabad. Minden társadalomban van több-kevesebb ilyen ember, ezt a jelenséget teljesen megszüntetni nem, csak visszaszorítani lehet.

A tilalmakat nem csak tettekkel lehet megsérteni, nem csak cselekvő vandalizmus létezik. Verbális, beszédbeli tilalmak is körülvesznek minket, és ezek talán még fontosabbak, ezért szigorúbbak is, mint a cselekvésbeliek.

A modern kor, az internet sok tilalmat idejétmúlttá tesz, bizonyos trágár szavak lassan megszokottá válnak, bizonyos korlátokat gyakran átlépnek. A tilalmak rendszere azonban mégis működik, a szellemi higiénia részeként. Az ember nem eszik mocskos kézzel, és nem beszél mocskos szájjal.

A primitív ember azonban ezt nem érti, és azt hiszi, hogy a tilalom megszegése (az üléshuzat elhasogatása, az üvegfal berúgása) bátor dolog, elégtétel a sorson azért, hogy ő mindig a vesztes oldalra kerül. Káromkodni is bátor tett, és durván fogalmazni is az. Az intelligens ember, ha már elviselhetetlennek tartja a tilalmakat, forradalmat csinál. A primitív ember lázad. Felborogatja a kukákat, betöri a kirakatokat, és olyasmiket kiabál, amiket nem lehet kimondani.

A Jobbik Magyarországért Mozgalmat ezek a lázadók tették naggyá. Akik benne a tilalmak megszegésének védőernyőjét fedezték fel. Dehogy a program, dehogy a jövő, dehogy Magyarország boldogulása érdekli őket. A Jobbik a számukra a verbális vandalizmus felszabadító élményét nyújtja: végre lehet nyíltan zsidózni, cigányozni, szidni a politikusokat, verbális kukákat borogatni és fogalmi kirakatokat bezúzni.

Látnunk kell: több százezer honfitársunk számára elementáris élmény a Jobbikot körülvevő verbális tilalomszegés, százszor sodróbb, magával ragadóbb, mint a focimeccsen kórusban szidni az ellenfél drukkereit. Hogy ez így van, abban a politikai elit is ludas, amely húsz éve gondosan kerüli a kicsit is kockázatos igazságok kimondását. Ettől azonban a verbális vandalizmus az marad, ami: a csőcselék lázadása.

A Jobbikot – sok jó szándékú, tájékozatlan ember voksa mellett – a csőcselék viszi most be a parlamentbe. És ez a csőcselék viszi is ki onnan. Mert a csőcselék a végén mindig veszít. És nem marad számára más elégtétel, mint hogy berúgja a telefonfülkék üvegfalát.

Bencsik Gábor