Kétéves száműzetés után visszatérne a Jobbikba Szabó Gábor, a párt korábbi meghatározó embere, akinek Gyöngyösi Márton elnökké választása után kellett távoznia a pártból. 

Hirdetés

A visszatérésről maga Szabó tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán azzal a szöveggel: „Rendet tettünk magunkban, rendet teszünk a Jobbikban!”

A korábbi pártigazgató egy képet is mellékelt, melyen Lukács László Györggyel, a párt frakcióvezetőjével, Brenner Koloman országgyűlési képviselővel, valamint Adorján Bélával látható.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az alelnökjelöltek száma jelenleg 11, a jelentkezők között ott van három jelenlegi alelnök: Magyar Zoltán, Z. Kárpát Dániel és Lukács László György, aki a frakció vezetője is egyben.

Korábban írtuk

A tisztújítás előzménye, hogy Gyöngyösi Márton, akit 2022-ben választott a párt elnökének, korábban többször is arról beszélt, lemond, ha a Jobbik nem szerez mandátumot az EP-választáson, ám ez nem történt meg. 

Először tavaly márciusban beszélt erről, de fél évvel ezelőtt megismételte saját szavait. – Egy kudarcért az elnök felel, és úgy felel, hogy benyújtja a lemondását. Ez fog történni – szögezte le ősszel Gyöngyösi. A mostani kudarc után viszont azzal magyarázta maradását, hogy „megváltoztak a körülmények, olyan folyamatok indultak be, amelyekkel nem lehetett számolni”. A Jobbik június végén tisztújítást tart, Gyöngyösi szerint „a párt akkor el fogja dönteni, hogy kellek-e vagy nem”. 

Egyre inkább úgy tűnik, Gyöngyösinek nem lesz könnyű dolga, hogy megőrizze pártvezetői pozícióját, és Szabó Gábor visszatérése végképp nem kedvez neki. Ismert, Gyöngyösi Mártont 2022-ben választották pártelnökké, ezután nem volt maradása Jakab Péternek, a korábbi elnöknek és frakcióvezetőnek, de Szabó Gábornak is távoznia kellett a Jobbik éléről. Gyöngyösi akkor úgy fogalmazott, azért kérte a párt választmányi elnökének lemondását, mert nem értettek egyet a párt jövőjét illetően.

Az eredeti cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható IDE kattintva.