Fotó: Hír TV, Egyenesen (képernyőkép, archív)
Hirdetés

Rékasi Károly fiával a 2018-as országgyűlési választás előtt foglalkoztunk kiemelten, ekkoriban fenyegetőzött azzal, hogy utcára vonul ellenállni, ha ismét a Fidesz nyer, és ekkor fordult meg rendszeresen a független Kálmán Olga egykori Hír TV-s műsorában, már-már Vona Gáborral vetekedve a leggyakoribb vendég címéért.

Pár héttel később azonban arcon csapta az áprilisi újabb kétharmad. A végzetes vasárnap éjjel féktelen hisztériába kezdett, ám egyik bejegyzésében túl messzire ment: Gyurcsány Ferenc nyomdokaiba lépve „kibeb*szott ország”-nak nevezte Magyarországot. Májusi visszavonulása előtt volt azonban még egy Hír TV-s szereplése. Péterfi Judit és stábja Rékasi Zsigmond magánéletének mélységeit tárta fel a Privátszféra című műsorban.

Két év kellett, hogy visszatérjen Zsebibe a kihalt gyűlölet?

Ezután fújt visszavonulót, ekkor a Story magazinnak úgy nyilatkozott, minden gyűlölet kihalt belőle:

„Pár hete a párommal eltöltöttünk egy hetet Londonban (…) az ott élők valamilyen úton-módon mind bevándorlók. (…) Mivel befogadóan kezelik őket, velünk ők is így bántak. Hihetetlen élmény volt. Amikor hazaértem, rádöbbentem, belőlem kihalt mindenféle gyűlöletem, amit bárkivel szemben eddig tápláltam. Ezentúl is érdekelnek a társadalmi kérdések, de a tüntetések helyett költészetemmel, a slam poetry műfajával szeretnék foglalkozni”

Rékasi Zsigmond – bejegyzése alapján – hétfő este a Széll Kálmán téren hajtott végre hőstettet, amikor néhány – állítása szerint – cigány fiú közrefogott egy lányt és nem eresztették. Ezután kissé zavaros a történet, elvileg egy két fiúból és egy lányból álló másik banda is jelen volt, akik Zsebit kopasz k*rvának nevezték. A lány, akit nem eresztettek, megmenekült, ám az új célpont a hős és „kedvese” lettek.

Ezután még hosszan részletezi megmenekülésük történetét, az eddigi munkásságával szöges ellentétben álló részek azonban csak ezután jönnek.

„Mindenki olyan következtetést von le rólam, amilyet csak jól esik. Aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok rasszista – nekem ennyi elég – nem fogok semmivel sem mentegetőzni, magyarázkodni” – írta a fiú ugyanabban a posztban, amelyben a cigányokat kanoknak nevezte.

A korábban Londonról (!) áradozó fiú szerint a magyar közbiztonság „szar”. Később „önvédelmi csoportokról, milíciákról”, a helyzet elfajulásáról ír.

„Lehet álszentkedni, de én pontosan tudom, hogy tényleges fizikai fenyegetést rám eddig kizárólag cigányokból álló bandák jelentettek. Egyszer vert szarrá egy nálam két évvel idősebb srác – agyrázkódásom lett, feldagadt 6 helyen a fejem, és cipőnyommal az arcomban töltöttem két napot. Ő is ebbe a kultúrkörbe tartozott. (…) Csodálkozunk, hogy miért veszik az emberek a saját kezükbe a biztonságukat? Csodálkozunk, hogy az emberek önvédelmi csoportokat, milíciákat szerveznek? Csodálkozunk, hogy egyre aktívabbak az olyan csoportok, mint az Új Magyar Gárda és a Betyár Sereg?

Ha továbbra se tesz semmit az állam, akkor jegyezzék le a szavaimat: Ez el fog fajulni. Vér fog folyni. Magyar vér, és cigány vér. Az emberek maguktól nem tudják helyrehozni ezt. Az emberek megvédeni tudják magukat, és ez az ördögi kör mindkét oldal szélsőségének bőven fog hajtani új jelentkezőket a csatatérre.”

Tehát „magyar vér és cigány vér” fog folyni. A Facebook a bejegyzést gond nélkül átengedte szigorú szűrőjén.

„Ha letiltanak, vagy törlik ezt a posztot, akkor az is csupán engem igazol” – írta Zsebi. Bizonyára ettől a mondattól ijedhetett meg a Facebook dübörgő cenzúragépezete.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2722481474455312&set=a.659478114089002

Hogy minden így történt-e, bizonyíték hiányában valószínűleg sosem tudjuk meg. Egy azonban biztos: Rékasi Zsigmond és az egykori ellenállók baloldali, anarchista, liberális köreiben az ilyesfajta megnyilvánulás rasszistának, szélsőjobboldalinak számít. Kálmán Olga nem lenne rá büszke…

FRISSÍTÉS: A Facebook törölte a bejegyzést.

Mi azonban lementettük. (Az eredeti bejegyzés helye, ha esetleg mégis visszakerül.)

Fotó: Rékasi Zsigmond, Facebook, képernyőkép