Csúsztatásokkal és abszurd példákkal próbálja bizonyítani igazát a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki fideszes hazugságnak minősíti, hogy eltörölné a rezsicsökkentést, mégis minden mondatával ezt támasztja alá – írja a Magyar Hírlap.

Hirdetés

Márki-Zay Péter ismét megalapozatlan, illetve ellentmondásos kijelentéseket tett a rezsicsökkentésről – állapította meg közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai elemzője a baloldal miniszterelnök-jelöltjének legutóbbi bejelentkezésén elhangzottak kapcsán. Márki-Zay ugyanis vasárnap este leszögezte: soha nem mondott olyat, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. Csakhogy korábbi nyilatkozataiban „ostobaságnak”, „átverésnek” és „fenntarthatatlannak” minősítette a rezsicsökkentést, szinte minden megszólalásában kritizálta a hatóságilag rögzített árakat, és a piaci árak érvényesítése mellett érvelt. Márpedig a rezsicsökkentési program lényege a hatóságilag rögzített, kiszámítható árszabás, tehát a piaci árak visszavezetése a rezsicsökkentési program eltörlését eredményezné – mutatott rá az elemző. Emlékeztetett arra: Márki-Zay sokszor kritizálta az alacsony rezsidíjakat is, például úgy fogalmazott, hogy „érezni kell a magas energiaárakat”, vagy, hogy „igenis, az árakon keresztül ösztönözzük [az embereket] az energiatakarékosságra”.

A baloldal jelöltjének következő csúsztatása, hogy azt mondta, „azok a cégek, amelyek gazdagodtak a rezsicsökkentés befagyasztott árán akkor, amikor az magasabb volt az európai és világpiaci áraknál, most nem fizetik a veszteségeket akkor, amikor a világpiaci árak elszálltak”. Holott amikor a világpiaci árak alacsonyabbak a hatóságilag rögzített árnál, a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók tartalékot képeznek, amikor pedig a világpiaci árak meghaladják a hatósági árat, az egyetemes szolgáltatók ezekből az elkülönített szabályozási számlákból pótolják a különbözetet.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Hírlap oldalán, IDE kattintva!

Korábban írtuk